Читај ми!

"Мајска зора" раздора

У Црној Гори опозиција против интонирања државне химне на конститутивној седници парламента. Председавајућа констутивним заседањем Јелисава Калезић из Демократског фронта поручује да химна неће бити свирана јер то није пословнички пропис.

Црногорска опозиција најавила је да неће пристати да конститутивна седница Скупштине Црне Горе заказана за 6. новембар, почне интонирањем државне химне, пише подгорички Дан.

Лист преноси тврдње из Демократског фронта, у коме су Нова српска демократија и Покрет за промене, да химна неће бити свирана.

Председавајућа седнице и најстарији посланик Јелисава Калезић из Демократског фронта рекла је да то није пословнички пропис и да ће, уколико парламентарна већина на томе буде инсистирала, такав чин представљати правно насиље..

Према интерпртетацији коју лист преноси, скупштински пословник не предвиђа свирање државне химне у оваквим приликама, па то Калезићева неће ни допустити.

Засад је једино сигурно да ће на свирање државне химне у парламенту устати посланици коалиције Демократске партије социјалиста, Социјалдемократске партије и Либералне партије, као и њихових партнера из странака мањинских народа.

Позитивна Црна Гора је током предизборне кампање више пута истакла неопходност поштовања државних симбола, а један од услова да заједно са ДФ-ом и Социјалистичком народном партијом формира заједничку локалну власт у Никшићу јесте да се поштују грб, државна застава и химна.

Део опозиције у Црној Гори не прихвата химну "Ој, свијетла мајска зоро", због тога што је, наводно, аутор текста њене две последње строфе Секула Дрљевић, црногорски сепаратиста и сарадник окупатора у Другом светском рату.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво