Читај ми!

Грчка се отвара за инвеститоре

Грчка влада очекује да кроз програм приватизације до 2015. године обезбеди око 20 милијарди евра. Приватизација је, уз борбу против корупције, кључна за реформу грчке економије.

Влада презадужене Грчке нада се да ће до преко потребног новца доћи и продајом дела државне имовине. Очекује да кроз програм приватизације до 2015. године обезбеди око 20 милијарди евра!

То је много мање од 50 милијарди колико се очекивало када је држава прошле године понудила на продају свој део у лукама, аеродромима и другим компанијама. Приватизација је, уз борбу против корупције, кључна за реформу грчке економије у борби за поверење страних инвеститора.

Међународни медијски центар у Атини изграђен је за Олимпијске игре 2004. године а осам година касније постао је пример успешно обављене приватизације државне имовине - прелази у власништво једне од водећих грчких грађевинских компанија. Упркос критичном стању грчке економије, нови власници сматрају да су направили добар посао. Добар, али тежак.

"Морам да признам да је то био дуг процес. Има много ствари које треба решити са државом, јер, на несрећу, има много бирократије. Примећујем, ипак, решеност да се то превазиђе и настави приватизација", каже извршни директор "Ламде" Одисеус Атанасију.

Влада Антониса Самараса мора и хоће да увери стране зајмодавце да је озбиљна када је реч о продаји државне имовине, јер претходне нису поштовале задате рокове. Иако је пре 15 месеци основан фонд за програм приватизације, почетак његовог рада стално је одлаган.

Економисти кажу да би програм приватизације могао од следеће године да повећава бруто - домаћи производ 3,5 одсто, довољно да извуче економију из рецесије и смањи незапосленост.

Заменик министра за развој Грчке Нотис Митаракис каже да ће бити много приватизационе активности, па је важно да се створи повољно пословно окружење и да и влада и народ буду отворени за инвеститоре.

Да би се реформисала и убрзала спора грчка бирократија припремљено је око 80 закона и уредби, али још чекају на усвајање у парламенту.

Зато је влада основала организацију "Улажите у Грчку" не би ли помогла инвеститорима. Под стварањем повољног пословног окружења, влада подразумева и мере против нелегалних радничких штрајкова, и борбу против корупције и утаје пореза.

Председник "Транспаренси Интернешнела" у Грчкој Константинос Бакурис тврди да чак иако унапредите законе и смањите бирократију, ако не научите грађане да их поштују, ништа не добијате.

Процењује се да Грчка због утаје пореза годишње губи око 25 милијарди евра. Под притиском страних зајмодаваца да уреди порески систем, али и да врати поверење грађана, влада је урадила и нешто доскора незамисливо: због утаје пореза ухапшено је неколико десетина јавних личности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво