Читај ми!

"Дело" кажњено због написа o афери "Патриа"

Словеначки лист "Дело" ће, ипак, морати да плати одштету демократама због тврдњи су примили мито у афери "Патриа". Осим 10.000 евра одштете, лист мора и да се извини владајућој партији.

Окружни суд у Љубљани у поновљеном поступку наредио је листу Дело да плати одштету од 10.000 евра са каматама и извини се владајућим демократама (СДС) због тврдњи да је ова странка примила мито потписавши уговор с финским произвођачем оружја "Патриа".

Виши суд Словеније у августу је поништио првобитну пресуду од јула у складу са којом је љубљански лист требало да плати одштету, истичући да уговори о продаји оружја морају да се сматрају темом од општег значаја и да буду подложни отвореној и јавној дебати.

Тада је наглашено и да се судија Окружног суда грешком усредсредио само на наслов текста објављеног у листу у новембру 2009. године, а није узео у обзир то да се већ на почетку текста објашњава да се изнесена тврдња заснива на изјавама финских истражилаца.

Међутим, Окружни суд у Љубљани данас је пресудио да су наводи новинара листа Дело Дејана Карбе, који је тврдио да је странка СДС, а не директно њен лидер Јанез Јанша, наводно примила мито у оквиру уговора о куповини оклопних возила вредног 278 милиона евра, заправо његови лични наводи, јавила је словеначка агенција СТА.

Суд је закључио да новинар те информације није добио од шефа финских истражитеља у случају Патриа Каја Ерика Бјерквиста, саопштила је адвокатска канцеларија Зидра Клеменчич.

Суд је, поред тога, саопштио да је Карба овим чланком прекршио словеначки новинарски кодекс и укаљао углед СДС-а.

Владајућа странка је првобитно тражила 300.000 евра одштете и јавно извињење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво