Усвојена иницијатива о демилитаризацији

Иницијативу председника Републике Српске за демилитаризацију БиХ, прихватила Влада РС и упутила Скупштини на разматрање. Не постоји, нити ће постојати војна опасност која би захтевала постојање одбране БиХ, сматра Додик.

Влада Републике Српске је прихватила иницијативу председника РС Милорада Додика за покретање поступка демилитаризације Босне и Херцеговине и упутила је скупштини на разматарње.

Додик сматра да не постоји, нити ће постојати војна опасност која би захтевала постојање одбране БиХ и расходе за њу.

Влада РС сматра да је иницијатива у складу са декларацијом Скупштине РС из 2005. године, према којој је демилитаризација БиХ стратешко опредељење РС.

Декларација о стратешким опредељењима РС у систему одбране Босне и Херцеговине донета 18. марта 2005. године, уз опредељење за демилитаризацију БиХ, утврђује пренос надлежности у одбрани са ентитета на заједничке органе БиХ као "прелазни аранжман до потпуне демилитаризације".

Додик је 8. октобра упутио Скупштини РС иницијативу за покретање поступка демилитаризације БиХ и предложио јој да задужи Владу РС, као и представнике РС у заједничким органима БиХ, да припреме предлоге измена прописа о одбрани те земље.

Председник РС сматра да надлежност одбране и питање војске нису у надлежности БиХ и да то није било предмет промене Устава БиХ.

Додик је оценио да је реформа одбране БиХ била под снажним утицајем међународне заједнице, посебно њеног Високог представника у БиХ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се