Клинтонова и Ештонова у БиХ

ЕУ и САД су уједињене у снажној подршци Босни и Херцеговини на њеном евроатланском путу, порука је коју су после разговора са члановима Председништва БиХ упутиле Хилари Клинтон и Кетрин Ештон.

Сједињене Америчке Државе и Европска унија деле визију Босне и Херцеговине као просперитетне и стабилне државе која ће у потпуности бити интегрисана у евроатлантске структуре, поручиле су у Сарајеву америчка државна секретарка Хилари Клинтон и висока представница ЕУ Кетрин Ештон, после састанка са члановима Председништва БиХ.

Клинтон је рекла да нема сумње да БиХ припада Унији, али политички лидери морају показати спремност на компромис како би заступали интерес народа и довели до напретка БиХ.

Ештон је потврдила посвећеност САД и ЕУ јединственој, мултикултуралној и просперитетној БиХ, наглашавајући да је њена будућност у Унији.

Ештон је истакла да домаћи политичари морају испунити све обавезе како би европски пут БиХ постао реалност.

Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је да ова посета представља доказ посвећаности САД и ЕУ Босни и Херцеговини и да потврђује чињеницу да је БиХ и даље у фокусу њихове пажње.

На састанку је потврђено да ће бити настављен заједнички напор у изградњи мултиетничке, стабилне и просперитетне БиХ.

Хилари Клинтон и Кетрин Ештон састале су се у Сарајеву са високим представником међународне заједнице за Босу и Херцеговину Валентином Инцком и специјалним представником ЕУ за БиХ Петером Соренсеном.

Из кабинета високог представника је саопштено да је Клинтоновој и Ештоновој предочено да су САД и ЕУ партнери од непроцењивог значаја за грађане БиХ, у њиховим напорима да превладају препреке на путу ка потпуном послератном опоравку.

Инцко је, како је наведено, инсистирао на чињеници да САД и ЕУ имају централну улогу у подршци демократским процесима, јачању одговорности власти и успостављању владавине закона и људских права у БиХ.

"Европска унија и САД имају централну улогу у подржавању ових вредности, посебно у ситуацијама када су оне на удару. Уверен сам да уз непрекидну међународну помоћ ова начела могу и хоће заживету у БиХ", навео је Инцко.

Клинтонова је у Сарајево допутовала синоћ, а нешто касније јој се придружила и Кетрин Ештон. Њих је на Међународном аеродрому у Сарајеву дочео заменик председавајућег Савета министара и министар спољних послова БиХ Златко Лагумџија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара