Читај ми!

Набујала Сава зауставила "Кршко"

Повећан ниво Саве и отпад који носи зауставили рад нуклеарке "Кршко". Електрана заустављена ручно, из безбедносних разлога, док се не уклони отпад.

Због повећаног водостаја реке Саве и гомила лишћа и грања које она носи, нуклеарна електрана "Кршко" (НЕК) зауставила је рад, а очекује се да ће поново у погон бити пуштена наредних дана.

"Оператери у НЕК-у су превентивно ручно зауставили њен рад због тешкоћа узрокованих високим водостајем Саве", наводи се у саопштењу и објашњава да је разлог заустављања рада нуклеарке "велики нанос лишћа и других нечистоћа које смањује делотворност расхладног система секундарне стране електране, без обзира што је систем за чишћење Саве радио пуним капацитетом".

Сви системи и опрема радили су према очекивањима, а нежељених утицаја на околину и људе није било.

Након анализе догађаја и прегледа опреме и система, почеће се с припремама за поновно покретање нуклеарне електране и с њеном синхронизацијом с електроенергетским системом.

Директор словеначке инспекције за нуклеарну безбедност и безбедност од зрачења Алеш Јанежич рекао је да се поновно укључивање нуклеарке у електроенергетски систем очекује наредних дана, највероватније у среду.

Водостај Саве је порастао за око три и по метра, а очекује се да ће додатно расти због воденог таласа из Словеније.

Проглашене су мере редовне одбране од поплава. Како се на нивоу (+450 цм), активира канал Сава-Одра, Жупанијски центар 112 Загреб обавестио је загребачку полицију да се припреме за евентуално затварање путева који воде преко канала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара