Читај ми!

Свечаност на Зебрњаку због европског духа

Владајућа странка ВМРО-ДПМНЕ, поводом оцена неких медија да је скандал што су представници македонске власти присуствовали обележавању 100. годишњице Кумановске битке на Зебрњаку, саопштила је да је то учињено у европском духу грађења добросуседских односа.

Поводом оцена неких медија да је скандал што су представници македонске власти присуствовали обележавању 100. годишњице Кумановске битке на Зебрњаку, "јер је то значило почетак српске окупације", владајућа странка ВМРО-ДПМНЕ је саопштила да је то учињено у европском духу грађења добросуседских односа.

"Влада Македоније предвођена са ВМРО-ДПМНЕ дала је сагласност да српска Влада достојанствено прослави овај, за њих историјски чин, на месту битке које је данас на територија Македоније", навео је ВМРО-ДПМНЕ, указујући да су за то постојала два разлога, преноси Танјуг.

"Прво, прослава српске Владе код Зебрњака је у европском духу грађења добросуседских односа са свим суседима, укључујући и Србију. И само у том контексту, као поштовање према нашем суседу и грађење добрих односа, може се схватити присуство македонских политичара на том догађају", каже се у саопштењу.

Друго, како наводи ВМРО-ДПМНЕ, "овим чином Македонија показује јасну дистинкцију у односу на СПЦ и неке структуре које су је у прошлости подржавале, а која није дозвољавала улаз македонској делегацији у манастир Прохор Пчињски да би обележила Асномски Илинден, у просторији где је он одржан".

"То што ради СПЦ је пример како не треба, а она што ради Македонија је пример како треба градити заједничку европску будућност", наводи се у саопштењу владајуће македонске странке.

У саопштење странке премијера Никол Груевског још се каже да се и ВМРО борила против Османлијског ропства, али и, како се наводи, "против нових владара који су победили на Зебрњаку".

"Али данас смо у 21. веку и Македонија као слободна и независна држава има пријатељске односе и гради сарадњу и са Турском и са Србијом", наводи се у саопштење.

Након одржавања свечаности на Зебрњак, неки македонски медији објавили су фотографије, а један од наслова је и "Скандал: И Грујевци (функционери блиски премијеру Груевском) славили на Зебрњаку, заједно са Николићем, са четничким симболима"!, алудирајући при том на присуство министарке за културу Елизабете Канчевске.

Председник Србије Томислав Николић рекао је на свечаности раније данас да је обележавање 100. годишњице Кумановске битке порука мира и сећање на цивилизацијски преокрет Балкана, Европе и света.

Николић је навео да данас са Зебрњака, места које нас спаја, Србија и Македонија шаљу поруку мира, сарадње и разумевања региону и целом свету.

Свечаности на брду Зебрњак присуствовали су премијер Ивица Дачић, министар правде Никола Селаковић, министарка културе у Влади Македоније Елизабета Канческа, начелник Генералштаба Војске Србије генерал потпуковиник Љубиса Диковић, представници Скупштине Србије Александар Чотрић и Милорад Стошић, председник Републике Српске Милорад Додик и председник Нове српске демократије из Црне Горе Андрија Мандић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара