Читај ми!

Затворен Земаљски музеј у Сарајеву

Најстарија културна установа у Босни и Херцеговини, Земаљски музеј, данас званично затворена. На улазна врата прикуцане даске. Земаљски музеј у Сарајеву основан је 1888. године и у 124 године свог постојања никада није престајао да ради.

Закивањем дасака на улазним вратима Земаљског музеја у Сарајеву, данас је та културно-историјска институција, после 124 године рада, званично затворена за јавност.

Првобитно је затварање Земаљског музеја БиХ било најављено за 11 сати, али је одложено јер је то спречила група чланова Антидејтон групе, тражећи да се пронађе решење за наставак рада Музеја.

Два члана Антидејтон групе, Нихад Аличковић и Фахрудин Бездроб, одлучили су да се вежу за стуб унутар Земаљског музеја у знак протеста због његовог затварања.

"Тражимо одлагање затварања ове институције на два месеца и у том периоду тражимо да се донесе закон којим ће бити регулисан статус свих културних институција", казао је Аличковић за портал Klix.ba.

Аличковићу и Бездробу придружила се и Хана Обрадовић, студенткиња Филозофског факултета, а после ње у Музеј су стигли и чланови Студентског парламента Универзитета у Сарајеву.

Придружили су им се и директори културних институција у Сарајеву, али међу окупљенима није било политичких представника.

Земаљски музеј у Сарајеву основан је 1888. године и у 124 године свог постојања никада није престајао да ради.

Та најстарија културна установа у Босни и Херцеговини има статус националне галерије са збиркама непроцењиве вредности, које сведоче о културном, цивилизацијском и сваком другом развитку током босанскохерцеговачке историје.

После рата у Босни и Херцеговини, рад Земаљског музеја финансиран је из буџета Кантона Сарајево и Федерације БиХ. Због недостатка средстава, Земаљски музеј годинама нередовно исплаћује плате запосленима, не може измиривати рачуне за комуналне услуге и не може финансирати одржавање и реконструкцију најрепрезентативнијег комплекса зграда коју је изградила Аустро-Угарска.

Четири музејске зграде изграђене су 1913. године на Мариндвору у Сарајеву. Оне уоквирују простор у којем је смештена ботаничка башта.

Директор Земаљског музеја Аднан Бусулаџић од раније оптужује власт и политичаре у БиХ да су главни кривци за затварање Музеја.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво