Читај ми!

Кривично процесуирање Керума?

Хрватска полиција и Државно тужилаштво разматрају могућност покретања кривичног поступка против градоначелника Сплита Жељка Керума због спорних изјава о Србима, пише "Јутарњи лист".

Због изјава о Србима у емисији Недељом у 2 на ХТВ-у, полиција и хрватско Државно тужилаштво озбиљно разматрају могућност кривичног процесуирања сплитског градоначелника Жељка Керума, пише загребачки Јутарњи лист.

Керум је у поменутој емисији навео да су му велике пословне проблеме изазвале раније изјаве да не жели Србина за зета и да Срби морају знати где им је место.

Он је рекао да његово мишљење дели већина Хрвата, али да се нико не усуђује то и да каже. Керум је говорио и о утицају Срба на банке у Хрватској.

Уследиле су жестоке реакције јавности, а сада се у целу причу укључио и државни апарат, пише Јутарњи лист.

Позивајући се на неименоване изворе, лист наводи да су полиција и тужилаштво помно разматрали и анализирали снимак поменуте емисије како би утврдили има ли у Керумовим изјавама елемената кривичног дела, расне и друге дискриминације, односно говора мржње.

Лист наводи да већина правника сматра да Керум, бар што се тиче кривично правог аспекта, није прешао границу.

Заступници у Сабору не деле такво мишљење, пише Јутарњи и додаје да се и власт и опозиција слажу да је Керум прекршио Устав и Закон о сузбијању дискриминције.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво