Читај ми!

Осуђени за злочин над Србима

Тројица бивших припадника Петог корпуса некадашње армије БиХ осуђени на осам, односно девет година затвора због злочина над српским цивилима у Бихаћу и Цазину.

Суд Босне и Херцеговине осудио је Мехуру Селимовића и Адила Ружнића на по осам, а Емира Мустафића на девет година затвора за ратне злочине над српским цивилима и ратним заробљеницима у Бихаћу и Цазину.

Судско веће је утврдило да су тројица бивших припадника Петог корпуса некадашње армије БиХ одговорни за физичко и психичко злостављање затвореника српске националности у Бихаћу и Цазину, саопштено је из Суда БиХ.

Селимовић је био референт за контраобавештајне послове и заменик начелника Одељења војне безбедности Петог корпуса армије БиХ, Рунић помоћник команданта за послове безбедности, а Мустафић војни полицајац.

Према оптужници, они су од 1994. до 1996. године помагали затварање припадника војске и полиције Републике Српске и цивила у заточеничке центре у Бихаћу, Цазину и Босанском Петровцу.

Они су помагали и подстрекивали затварање ратних заробљеника и цивила. Заробљеници су затварани у логорима на локацијама Касарне "Адил Бешић" у Бихаћу, заточеничког центра у Фабрици пластике у Петровцу, просторијама Цивилног затвора "Луке" у Бихаћу и другим објектима.

Заробљени су, како се наводи, држани у изузетно лошим условима за живот и присиљавани су на обављање принудних радова који су се састојали од тешких физичких послова.

Затворенике су испитивали и физички малтретирали стражари логора, други војници који су несметано улазили у просторије.

Оптужени, који су се бранили са слободе, имају право жалбе на изречене пресуде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво