Читај ми!

Госпа ипак у Међугорју!

Ватикан намерава ускоро да призна веродостојност јављања Богородице у херцеговачком Међугорју, известили су католички медији у Италији.

Католички медији у Италији наводе да Ватикан намерава ускоро да призна веродостојност јављања Богородице у херцеговачком Међугорју. Црквена комисија, коју је Ватикан именовао 2010. године, на чијем је челу кардинал Камило Руини није нашла "ништа негативно", већ "много позитивног материјала".

Ова комисија ускоро предаје свој извештај Конгрегацији за веру, која га прослеђује папи ради одлучивања о случају.

Деци старијег узраста "јавила" се Богородица по њиховој тврдњи 24. јуна 1981. године у Међугорју, општина Читлук. Ово место сваке године посети око милион верника из целог света. Сваког 25. у месецу од тада "Информативни центар Међугорја" објављује нове наводне поруке "краљице мира".

Комисија је разговарала са видиоцима који тврде да им се Богородица јавила, а разматрани су и бројни други "религијски аспекти". Помиње се могућност да се за Међугорје оснује посебна бискупија, како би се одвојило од мостарске бискупије. Сви досадашњи мостарски бискупи нису били склони да поверују "чудима". Могуће је и проглашење Међугорја за "светилиште", преноси Верска информативна агенција.

На позитиван став Комисије утиче, сматра се, књига Елисабете ди Николо "Међугорје - нада за свет", која је недавно објављена.

У њој се описује борба њеног двогодишњег сина Јошуе, који је имао рак у последњој фази, са 80 хемотерапија и 17 зрачења, десетак тумора и метастазама у костима. Родитељи, који живе на југу Италије, са дечаком су били у Међугорју, више из очајања, него због вере. Након тога, дечак више није имао болове, тумори су се знатно смањили тако да су их лекари лако уклонили. Лекари, како пише у књизи, рекли су да они немају научно објашњење за нагли опоравак дечака. О овоме је извештавала и телевизија РАИ.

Католичка црква до сада није била спремна да призна Међугорје као "место јављања Марије". У томе се ослањала на став Бискупске конференције Југославије из 1991. године. То је значило да је забрањено у име цркве организовати ходочашћа, свако одлазак се сматрао "приватним".

Кардинал Рацингер, садашњи папа, 1998. године демантовао је да он као руководилац конгрегације за "чување вере", и папа Јован Павле Други, имају позитиван став о Међугорју.

Предузимане су казнене дисциплинске мере против свештеника и монаха који су ширили култ указања. Месни бискупи Мостара остајали су увек при изричити негативном гледишту (Ратко Перић и пре њега Павао Жанић), који су говорили о "триковима" који непрестано прате наводни случај указања, што је доводило до сукоба са фрањевцима који су активни у Међугорју.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара