Читај ми!

ДПС и СДП спремају нови закон о црквама

Новим колаиционим споразумом, владајуће црногорске странке Демократска партија социјалиста и Социјалдемократска партија Црне Горе обавезале се да ће озбиљно позабавити положајем СПЦ у Црној Гори, пишу подгоричке "Вијести".

Владајуће Демократска партија социјалиста и Социјалдемократска партија Црне Горе обавезале су се новим коалиционим споразумом да ће се озбиљно позабавити положајем Српске православне цркве у Црној Гори и имовином регистрованом на њено име, ако освоје власт на предстојећим парламентарним изборима, сазнају подгоричке Вијести.

У коалиционом споразуму, како тврди лист, не помиње се конкретно СПЦ, али у делу о политичким и уставним питањима стоји формулација да су "сви, укључујући и верске заједнице у обавези да поштују законе и Устав Црне Горе", што се односи на положај и имовину које је Митрополија црногорско-приморска успела да, према тумачењу у делу владајућих структура у Подгорици, незаконито укњижи на своје име.

Како тврде Вијести, у ДПС и СДП је планирано доношење закона о положају верских заједница, а тај предлог припрема Министарство правде.

Према информацијама подгоричког листа, намера владе је да се у закон угради одредба према којој би верске заједнице могле деловати на територији Црне Горе само ако буду регистроване код надлежних институција у тој земљи.

При томе, Влада ће се вероватно у образложењу, како додаје дневни лист, позвати на слична законска решења у земљама у окружењу.

Због закона о положају верских заједница делегација Венецијанске комисије би у октобру требало да посети Црну Гору, како би дала мишљење о тексту.

Из Комисије је најављено да ће крајем године дати мишљење о предлогу, а Влада планира да у трећем кварталу ове године утврди текст закона.

Закон о правном положају верских заједница из 1977. године још увек је на снази у Црној Гори.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво