Јашаревић није дошао на суђење

Мевлид Јашаревић, провооптужени за напада на амбасаду САД у Сарајеву, није дошао на данашње суђење, што је оцењено као непоштовање Суда БиХ. Другооптужени изјавили да ће поштовати Суд.

Вехабија Мевлид Јашаревић, првооптужени за терористички напад на америчку амбасаду у Сарајеву, није се појавио у наставку суђења пред Судом БиХ што је протумачено као Јашаревићево непоштовање тог Суда.

У судници су се појавили другооптужени - Емрах Фојница и Муниб Ахметспахић, који су изјавили да ће поштовати Суд БиХ.

У наставку суђења саслушан је сведок Тужилаштва Мујо Одобашић, који је на дан напада, 28. октобра 2011. године, радио на обезбеђењу амбасаде САД. Он је навео да је Јашаревић насумице пуцао по објекту и ранио припадника Дирекције за координацију полицијских тела Мирсада Вeлића.

Према његовим речима, Велић је упозоравао нападача да не пуца, на шта је он одговорио: "Ви сте ћафири. Чувате Американце, треба их побити јер убијају нашу браћу по свету".

Одобашић је рекао да је Јашаревић изговарао и молитве на арапском језику и стално ходао. Када је Велић рањен, наставио је он, Јашаревић је дозволио двојици грађана да га однесу до шина.

Одобашић је рекао да су Велић и он били наоружани, али да нису употребили оружје и да није видео да је неко пуцао на Јашаревића.

Припадник Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) Борислав Чворо, који је обавио увиђај на лицу места, рекао је да су на месту на којем је рањен Јашаревић пронађене аутоматска пушка и две бомбе, а у близини амбасаде и торба у којој су се налазили аутоматска пушка, два оквира са муницијом и три ручне бомбе.

Према његовим речима, ту је пронађена и јакна у којој се налазила Јашаревићева лична карта и Це-Де на којем је била снимљена његова опорука.

Одговарајући на питање Јашаревићевог браниоца, Чворо је рекао да му је током истраге радник обезбеђења америчке амбасаде Санел Шабановић рекао да су он (Шбановић) и Далибор Ћато, такође радник обезбеђења, пуцали у правцу Јашаревића.

Истражилац МУП-а Кантона Сарајево Олга Вукша, која је вршила увиђај, потврдила је да је на два места пронађено оружје, а да је на лицу места било много чаура. Наставак суђења Јашаревићу заказан је за 23. август.

Сенад Дуповац, адвокат Мевлида Јашаревића, прошле недеље је агенцији Анадолија рекао да је Државно тужилаштво БиХ понудило оптуженом нагодбу, али није желео да открије шта му се нуди за признање кривице за напад на амбасаду САД у Сарајеву.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво