Читај ми!

Џомбић: Афера "Агробанка" нема везе са РС

Премијер РС Александар Џомбић демантовао наводе Драгана Чавића да афера "Агробанка" има везе и са Републиком Српском.

После изјаве председника Демократске партије Драгана Чавића да афера београдске "Агробанке" има свој криминални огранак у Републици Српској, огласио се премијер РС Александар Џомбић који је демантовао Чавићеве наводе.

У изјави за агенцију Фена, Џомбић између осталог каже да, користећи дешавања у Србији у вези са хапшењем појединаца осумњичених у афери "Агробанка", Чавић покушава да лажима повеже институције РС са тим дешавањима како би добио потребну медијску пажњу коју очигледно не може добити на другачији начин.

Џомбић наводи да је била донета одлука о формирању "Агробанке" у РС и да је у складу са споразумом дефинисан износ партиципације у оснивачком улогу, али истиче да Инвестиционо-развојна банка РС никада није уплатила свој износ партиципације у оснивачком капиталу јер није добијена очекивана сагласност Народне банке Србије.

Према његовим речима влада РС је имала уверавања Владе Србије да ће се наставити са реализацијом пројекта чим се заврши потребна реконструкција и докапитализација банке.

"С обзиром да до тога није дошло, Инвестиционо-развојна банка РС није извршила уплату свог дела оснивачког капитала тако да грађани РС нису ни на који начин оштећени", истакао је Џомбић.

Реакција премијера РС-а уследила је након што већ два дана опозиција у РС оптужује Инвестиционо-развојну банку РС за сумњиве послове у случају "Агробанка".

Иначе, Чавић је раније данас рекао да је Инвестиционо-развојна банка РС 25. маја 2011. потписала Уговор о оснивању "Агробанке" у РС са тадашњим председником Извршног одбора "Агробанке" Србије Душаном Антонићем, ухапшеног пре два дана приликом уласка из БиХ у Србију.

Чавић је у изјави за Фену прецизирао да је оснивачки капитал банке у РС износио око 20 милиона конвертабилних марака (10 милиона евра), у којем је удео Инвестиционо-развојне банке РС 20 одсто или 4 милиона, а да је "Агробанка" Београд требало да уложи 80 одсто односно 16 милиона конвертибилних марака.

Чавић тврди да је тај уговор потписан као и да је део средстава од стране РС, а да је директор банке, који је истовремено постављен, Александар Љубоја ни мање ни више него пашеног Александра Џомбића.

"Очигледно је да постоје специјални и паралелни односи оних који се баве мутним радњама с обе стране Дрине", додао је Чавић и закључио да то нема везе и не треба мешати са легитимним односима предвиђеним Споразумом о специјалним и паралелним везама Републике Српске и Србије.

Чавић је такође истакао да криминални огранак афере "Агробанке" у РС треба да истраже надлежне институције.

Бивши председник Извршног одбора "Агробанке" Србије Душан Антонић и још седморица осумњичених за малверзације око 300 милиона евра ухапшени су пре два дана у заједничкој акцији МУП-а и Тужилаштва за организовани криминал у Србији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара