Читај ми!

Приватизација или распродаја?

Влада презадужене Грчке нада се да ће до преко потребног новца доћи продајом дела државне имовине. Кроз програм приватизације до 2015. године очекује се да се обезбеди око 20 милијарди евра.

Скарамагас је место на ободу Атине, а лука и бродоградилиште били су извор прихода. Пре десет година продати су једној немачкој компанији. Око хиљаду радника у зарђалом индустријском комплексу имају посла тек за једну смену недељно, али довољно да не могу да траже помоћ за незапослене.

Синдикални лидер Константинос Стаматакис каже да није проблем само у томе што радници не зарађују, него што у исто време морају да плаћају рачуне, порезе и друге трошкове. "Како да преживе без зараде? То ствара црну слику глади и јада", истиче Стаматакис.

Грчка влада је прошле године понудила на продају државно власништво у телекомуникационој компанији, водоводу, гасној компанији, железници, лукама и аеродромима. Приватизацију су осујетиле моћне интересне групе, али и незадовољни синдикати.

Уредник финансијског часописа Кефалео Стаматис Захарос објашњава да постоји хронични проблем у грчком друштву што је резултат политичких и идеолошких предрасуда које угрожавају напоре владе да уради неке ствари како треба.

"Већина опозиционих странака бира антиприватизациону тактику која демонизује сваки покушај продаје", истиче Захарос.

Влада промовише масовну приватизацију да би, с једне стране, задовољила захтев међународних кредитора да смањи улогу државе у привреди, а с друге да дође до новца и уложи га у послове који би подстакли економски раст после пет година рецесије.

Лидер ПАСОК-а Евангелос Венизелос каже да приватизација није распродаја, него начин коришћења државног богатства уз друге инвестиционе шеме и отварање радних места.

Стопа незапослености у Грчкој управо је премашила рекордних 23 одсто, али очекује се да ће највећи део приватизација бити обављен тек следеће године.

Синдикални лидер Константинос Стаматакис сматра да се на приватизацији Скарамагаса види да такав тип приватизације неће успети, јер мора да постоји циљ, а то је производња и развој.

Очекује се продаја државног удела у 28 компанија, међу којима су национална компанија за гас, водовод и железница. Државна електро привредна компаније остављена је за касније.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара