Читај ми!

Ухапшен Срећко Кестнер

Срећко Кестнер, осумњичени за учешће у “дуванској афери“, ухапшен у Босни и Херцеговини по потерници немачког Интерпола због прекршаја закона о трговинским пословима.

Полиција Бoсне и Херцеговине ухапсила је Срећка Кестнера, осумњиченог за учешће у такозваној дуванској афери, потврђено је агенцији Бета у Суду у БиХ.

Он је ухапшен 31. јула на граничном прелазу Градишка и сада је у екстрадиционом притвору у Сарајеву, рекао је Бетин извор.

Кестнер, црногорски држављанин, ухапшен је по потерници немачког Интерпола због прекршаја закона о трговинским пословима.

Исти дан је предат у надлежност Суда БиХ који му је 1. августа одредио екстрадициони притвор од 18 дана, рекла је портпаролка Суда БиХ Аида Делић Главаш.

Црногорски медији раније су објавили да је Кестнер био заштићени сведок у судском процесу који је пред Специјалним судом у Београду вођен против дуванске мафије.

Лист Дан је раније објавио да је Кестнер био једна од главних карика у шверцу цигарета из Црне Горе у Италију, а да је касније одлучио да јавно проговори о тим пословима.

У исповести за загребачки Национал 2001. године, Кестнер је рекао да је главни организатор шверца цигаретама на Балкану био Станко Суботић Цане, али је за учешће у тим нелегалним радњама оптужио и тадашњег црногорског председника Мила Ђукановића, као и покојног премијера Србије Зорана Ђинђића.

Кестнер је тада рекао да су се до 1994. главни транзитни послови обављали преко Македоније, а да је тај посао контролисао Данче Шутурков из компаније "Македонија табак".

По његовим речима, бизнис је касније пребачен у Црну Гору и у посао се укључио Станко Суботић Цане.

У време када је Кестнер дао интервјуу Националу, уредник тог недељника био је Иво Пуканић, који је касније убијен.

Поједини медији, међу којима и Национал, писали су како је Кестнер особа која би могла имати важне информације о позадини атентата у којем су у Загребу убијени Иво Пуканић и Нико Фрањић.

Национал је тврдио како је правосудним органима и Уреду за сузбијање корупције и организованог криминала доступан аудио-снимак једног Кестнеровог интервјуа у ком најављује да ће Ђукановић и Суботић кад-тад наручити Пуканићево убиство.

Наводни мотив, по Кестнеру, било је Пуканићево писање о црногорској и српској мафији и њеној повезаности с илегалном трговином цигаретама из Црне Горе ка западноевропским тржиштима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара