Читај ми!

Филмске пљачке у Мађарској

На ауто-путу кроз Мађарску поједине банде из Бугарске и Румуније пљачкају путнике на невероватне начине. Полиција је немоћна, а једини савет јесте да се путује дању и стаје на стајалиштима где има аутобуса и људи.

Гусари у 21. веку, модерни у складу са трендом, сада не пљачкају караване, али харају по ауто-путу кроз Мађарску између наше границе и Аустрије. Највише напада има на правцу Будимпешта–Беч, где је за годину дана више од 200 особа пријавило пљачку, разбојништво или напад. Технике су различите, доста су напредовале и стално се усавршавају.

Полиција је немоћна да такве пљачке спречи, јер банде које то раде долазе из суседних земаља Румуније и Бугарске. Због учесталих пљачки, мађарска полиција принуђена је да дели летке на граници.

Пљачке изгледају потпуно невероватно, готово филмски.

Наоружане банде са луксузним колима симулирају удесе у којима учествују два аутомобила, а често и паралелном вожњом приморавају возаче да скрену са пута. Некада исценирају квар на путу, машу људима да стану, а чим се неко заустави да помогне, муњевито их ослепе спрејом.

Дешава се и да их пиштољем натерају да предају новац и документа. Многи који су опљачкани у последње две године, не желе да причају о томе.

Једна од жртава пљачке на ауто-путу кроз Мађарску је и Јасмина Драгутиновић, која често путује у Беч, а преживела је већ два таква напада.

"Да им горе кола, ја не бих стала. Нарочито су на удару људи који имају децу", каже Јасмина Драгутиновић.

Одговор на то што се мало ко задржава на бензинским станицама и паркинзима треба тражити у још једној техници ове аутомафије.

Док плаћате гориво или улазите у пумпу испод гуме вам могу поставити ексер, тако да ћете веома брзо морати да станете. Затим се појављује човек на бициклу или мотору који жели да вам помогне, мења вам гуму, а за то време његов саучесник отвара сувозачева врата и узима документа и новац.

Преко две стотине пљачки у последње две године говори да је тај путни правац изузетно ризичан за путовање.

Ако желите да будете сигурни треба да путујете дању и да стајете само на пумпама и пракинзима где има доста аутобуса или камиона. После стајања обавезно преконтролишите гуме, не мењајте новац по повољном курсу са непознатим особама и гледајте да новац и документа буду увек уз вас.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара