Читај ми!

Против Кадије само прекршајни поступак

Врховни државни тужилац Црне Горе Ранка Чарапић сматра да у поступку Мила Кадије, који је из ресторана избацио мајку са петоро деце и монахињу српске националности, нема елемената кривичног дела. Против њега биће покренут само прекршајни поступак.

Црногорско тужилаштво саопштило је да у поступку Мила Кадије, који је из ресторана избацио мајку са петоро деце и једну монахињу српске националности, нема елемената кривичног дела, већ ће против њега бити покренут прекршајни поступак због дискриминација по националној и верској припадности.

Кадија је из свог ресторана у етно селу Кадми на Његушима избацио Веселинку Рајковић из Подгорице и њено петоро малолетне деце, као и монахињу Митрополије црногорско-приморске Евгенију Ђуковић, јер, како је казао, не подноси Србе и Српску православну цркву (СПЦ).

Врховни државни тужилац Црне Горе Ранка Чарапић казала је да је, након спроведеног поступка и саслушања Рајковићеве, монахиње, Кадије, радница и гостију ресторана Кадми, оцењено да у радњама Кадије нема елемената ни једног кривичног дела које се гони по службеној дужности.

Понашање власника Етно села према монахињи и особама које су биле у њеном друштву, оцењено је као дискриминација по основу националне и верске припадности, навела је Чарапић у писаној изјави.

Она је додала да је, због тога, тужилаштво наложило покретање прекршајног поступка против Кадије, због кршења Закона о забрани дискриминације.

Рајковић је раније казала да је са децом и њиховом верском учитељицом, у повратку из посете манастиру на Превлаци, свратила у ресторан Кадми у Етно селу на Његушима, али им је пришао Кадија и рекао да за њих у том локалу нема оброка. 

"Прво смо помислили да се шали са нама. Он је, међутим, упитао монахињу да ли ради за српску цркву, на шта му је она кратко потврдно одговорила, да би Кадија након тога казао да за нас у ресторану нема хране, јер је ту све црногорско", навела је Рајковић.

Кадија је, према њеним речима, потом затражио да напусте ресторан. Власник ресторана је потврдио да је избацио из свог локала монахињу и мајку са петоро деце. Кадија је рекао да је то урадио јер је црногорски националиста и да Срби не могу да једу у његовом ресторану.

Напишите да сам црногорски националиста и да Срби не могу да једу код мене, рекао је Кадија Вијестима, након чега је, како се наводи, упитио низ погрдних назива за свештенике СПЦ.

Више политичких партија и невладиних организација у Црној Гори осудило је шовинистички иступ Кадије, подносећи против њега кривичну пријаву, док је од тужилаштва затражено да хитно реагује.

Митрополија црногорско-приморска изразила је забринутост због инцидента у ресторану у етно селу Кадми на Његушима, оцењујући да је то последица порука које стижу од самога врха власти у Црној Гори.

С друге стране, канонски непризната Црногорска православна црква стала је у заштиту Кадије, наводећи да је у питању црногорски родољуб, који је жртва инцидента који је изазвала СПЦ.

Туристичка инспекција Црне Горе је, у међувремену, затворила етно село Кадми.

Инспекција је утврдила да Кадија пружа услуге смештаја у десет кућица-бунгалова за шта не поседује одговарајућу документацију, због чега су ти објекти запечаћени.

Из инспекције је саопштено и да ће поднети захтев за покретање прекршајног поступка против Кадије по више основа.

Кадија је, с друге стране, казао да је поднео кривичну пријаву против једне монахиње Митрополије црногорско-приморске и Веселинке Рајковић из Подгорице, пошто су, како је навео, својим деловањем угрозили безбедност њега, његове породице и локала.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара