Читај ми!

Дан устанка обележен у Србу

Годишњица устанка у Лици, сећање на 27. јул 1941. када је у том делу Хрватске и у западној Босни почео устанак против окупатора и квинслинга, обележана у Србу.

Народним збором у варошици Срб, у јужној Лици, обележена је годишњица устанка у Лици, односно сећање на 27. јул 1941. када је у том делу земље, као и у западној Босни, под вођством Комунистичке партије Југославије почео устанак против окупатора и квинслинга.

После полагања венаца код Споменика устанку, који је срушен након војне акције "Олуја", а обновљен пре две године, присутнима су се обратили заменик начелника општине Грачац Милан Танкосић, представник Шесте личке пролетерске биргаде и 35. дивизије НОВЈ Саво Тодорић, бивши председник Хрватске и почасни председник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Стјепан Месић и председник Српског народног вијећа Милорад Пуповац.

Скупу је, поред бројих представника српских органзиација и српске мањинске самоураве, присуствовао и амбасадор Србије у Хрватској Станимир Вучићевић, који је положио венац.

Милорад Пуповац је нагласио да се у Србу данас нису окупили да одају почаст четницима или усташама, "већ онима који су се поздрављали са 'смрт фашизму - слобода народу'". Он је нагласио да је задатак данашњих антифашиста да се обнове споменици и сећања, који су уништавани и брисани у протеклих 20 година.

Пуповац је подсетио да су усташе, пре почетка устанка, починиле бројне покоље у селу Гудовац код Бјеловара, у Глини, Вељуну, Банском Грабовцу, формирале логор Јадовно, као и да су у Лици побили 350 цивила, међу којима жене и децу. Он је осудио четничке злочине над Хрватима почињене у августу 1941. године, рекавши да они никако не могу бити оправдање за усташке злочине.

"Треба се борити против декалративног антифашизма", рекао је Пуповац и додао да није потребан оружани антифашизам какав је био од 1941. до 1945. године, али је потребна борба за антифашистичке вредности.

Према речима Стјепана Месића, Срб симболизује заједнички устанак Срба и Хрвата против окупатора и оних који су Хрватску покушали учинити савезницом фашизма. Рекавши да је 27. јул велики дан за све антифашисте, Месић је нагласио да сећање на тај и друге догађаје не сме бити власништво жртава, већ власништво државе.

"Тек кад Хрватска преузме бригу о достојном обележавању датума, као што је 27. јул, онда може рећи да је привржена антифашизму", рекао је Месић. Он је нагласио потребу обједињеног отпора хрватских антифашиста десници која је гласна, агресивна и умрежена и организована и има подршку католичке цркве.

"Млади треба да се окрену будућности, неоптерећени лажима и предрасудама, нарочито према другима", рекао је Месић, указавши на потребу измена уџбеника историје, јер је у њима стање поразно, као и на потребу реаговања на ревизију историје у медијима.

Према речима Сава Тодорића, устанак је подигнут јер су пре њега усташе побиле хиљаде људи. Он је истакао да су жртве народа Лике у Другом светском рату биле велике, и да је погинуло 18.100 људи и уништено 28.600 кућа.

Скуп су организовали општина Грачац и Српско народно вијеће, а у делу културно-уметничког програма наступио је КУД "Дрвар" из истоименог места у БиХ, КУД "Свети Сава" из Тење код Осијека и вокална женска група из Грачаца.

Маргинална Аутохтона хрватска странака права организовала је контрамитинг, коме је присуствовало око 70 чланова те партије. Они су негодовали и оспоравали прославу, а председник странке Дражен Келеминац је изјавио да у Србу није био подигнут антифашистички, већ четнички устанак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара