Читај ми!

Одложено саслушање Чатарија

Саслушање оптуженог за злочине над Jеврејима Ласла Чатарија одложено за неколико дана. Непознат разлог одлагања, као и нови датум сласлушања.

Саслушање Ласла Чатарија (97) оптуженог за ратне злочине над Jеврејима током Другог светског рата, одложено је за неколико дана, потврдили су данас агенцији АФП Чатаријев адвокат и мађарски тужиоци.

Саслушање Чатарија било је заказано за данас пре подне, а разлог одлагања и нов датум нису саопштени.

Адвокат једног од најозлоглашенијих нацистичких злочинаца, Габор Хорват, рекао је да очекује да ће нови термин бити "у року од недељу дана".

Ласло Чатари ухпашен је 18. јула у Мађарској под оптужбом за учешће у ликвидацији и депортацији готово 16.000 Јевреја током Другог светског рата.

Према подацима Центра "Симон Визентал", Чатари је у Другом светском рату био високи полицијски официр у словачком граду Кошице који је тада био под мађарском управом.

Тврди се да је одговоран за ликвидацију око 300 Јевреја 1941. године, као и за депортацију 15.700 Јевреја у Украјину и Аушвиц 1944. године. 

Чатари је 1948. у тадашњој Чехословачкој у одсуству осуђен на смртну казну. Побегао је у Канаду где се крио под лажним именом све до 1997. када је откривен.

Побегао је пре него што су канадске власти прикупиле потребну документацију за његову депортацију.

Откривен је у Будимпешти пре готово годину дана о чему је шеф Центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф обавестио мађарске власти септембра 2011. Почетком јула, Зуроф је главном мађарском тужиоцу проследио додатне детаље о Чатаријевим злочинима и жртвама.

Након хапшења Чатарија, и јеврејска заједница у Словачкој тражила је да му се суди у тој земљи и од власти у Братислави затражила да поднесе захтев за екстрадицију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво