Читај ми!

Бан Кимун у Сарајеву

Чврсто уверење о заједничној будућности земаља региона ће осигурати њихов напредак, поручио Бан Кимун у Сарајеву. Генерални секретар УН позвао земље Балкана да се окрену будућности, истичући да, у процесу трансформације, ни једна не сме допустити да заостане за другима.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун позвао је у Сарајеву, где је допутовао је у дводневну посету Босни и Херцеговини, земље Балкана да се "окрену будућности".

Обраћајући се новинарима, генерални секретар УН је рекао да земље Балкана брзо напредују ка евроатлантским интеграцијама, да су те земље у процесу трансформације, и да ни једна од њих не сме допустити да заостане за другима.

"БиХ је направила значајне кораке у последних 20 година", истакао је Бан и додао да она и данас има значајан утицај у УН и Савету безбедности. Према његовим речима, после рата БиХ поново гради друштво, а демократска транзиција је увек тешка.

"Само чврсто уверење о заједничној будућности ће осигурати напредак", рекао је он и додао да заједнички приоритети земаља региона треба да буду пут ка ЕУ и привредно јачање.

Земље Балкана имају заједничку културу и историју због чега треба наћи места за заједничка улагања, исто као и за тражење истине, правде и помирења, подестио је он.

"Можете рачунати на УН као партнера на том путу", поручио је генерални секретар УН.

Бан се, по доласку, састао са члановима Председништва БиХ. Председавајући тог тела Бакир Изетбеговић је, на заједничкој конференцији за новинаре, рекао да је БиХ данас, од земље која је примала помоћ, постала држава која помоћ нуди другима.

УН су имале значајну улогу у БиХ, али су се "у тој помоћи десиле и грешке оних који представљају УН што је кулминирало геноцидом у Сребреници", рекао је он.

"Сутра ћемо заједно посетити Сребреницу и поручити да жртве нису биле узалудне, да су оне мотивација за будуће брже деловање у кризним ситуацијама", рекао је Изетбеговић.

Бан Кимун ће се данас одржати говор посланицима Парламента БиХ, а састаће се и са председавајућим Већа министара БиХ, министром спољних послова БиХ, високим представником Валентином Инцком и председником Републике Српске Милорадом Додиком.

Сутра ће генерални секретар УН и преседавајући Председништва БиХ посетити Сребреницу и Меморијални центар Поточари, где је сахрањено више од 5.000 тела убијених Бошњака из Подриња.

Бан Кимун је прошлог четвртка у Словенији почео седмодневну турнеју по Западном Балкану у склопу које је посетио и Хрватску, Црну Гору, затим Београд, Приштину и потом Македонију. Посетом Босни и Херцеговини генерални секретар УН сутра завршава турнеју.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво