Читај ми!

Шеф УН решава спор Скопља и Атине

Лично ћу се заложити за решавање спора који Македонија има са Грчком у вези са именом, рекао први човек УН-а Бан Кимун у Македонији.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун изјавио је да ће се лично заложити за решавање спора који Македонија има са Грчком у вези са именом, јавила је агенција Макфакс.

Бан је рекао у Охриду, после састанка са председником Македоније Ђорђем Ивановим, да ће о томе разговарати са грчким премијером Антонисом Самарасом.

Такође, је изјавио да ће и његов лични изасланик Метју Нимиц радити на томе да се ускоро дође до решења за име Македоније - која је у Уједињеним нацијама призната као Бивша југословенска република Македонија.

"Намеравам да помогнем да се дође до брзог решења", рекао је Бан и додао да ће Нимиц исто тако разговарати са представницима грчке владе о оном што се причало на Охриду са циљем да се што пре дође до решења.

Према његовим речима, "за жаљење је што две суседне земље због спора око имена не могу у целости да остваре потенцијал за регионалну сарадњу, помирење и развој".

Иванов је рекао да је Македоније спремна да у разговорима са Грчком трага за обострано прихватљивим решењем. "Не требају нам међусобне блокаде и опструкције. У разговору смо истакли да не сме бити злоупотреба билатералних спорова, већ да их треба решавати у сагласности са медјународним споразумима и добровољно преузетим обавезама", рекао је Иванов.

Македонски председник је рекао да је од Бана и Нимица затражио да обезбеде поштовање релевантних резолуција Уједињених нација и да се разговори са Грчком одвијају у складу са одредбама Привременог споразума Уједињених нација.

"То је предуслов да се дође до заједнички прихватљивог решења за овај проблем, који опстаје већ 20 година. Сваки искорак из оквира утврђеног Привременим споразумом само ће нас удаљити" од таквог решења, изјавио је Иванов.

Иванов је такође рекао да су "македонски језик и македонски идентитет неоспорна чињеница и реалност" и да Скопље "неће прихватити да то буде предмет било каквих разговора и преговора".

Како наводи Макфакс, Бан се на конференцији за новинаре суздржавао од употребе назива Македонија, за разлику од синоћ, када га је у сусрету са представницима Ивановљеве организације Алумни, у Школи за младе лидере, неспутано користио.

После Охрида, Бан је отишао у Скопље, на разговоре са премијером Николом Груевским и другим званичницима. Тамо је предвиђено да се први човек УН обрати македонским посланицима.

Банов изасланик Нимиц се јуче састао са македонским премијером Николом Груевским, који је рекао да је његова земља посвећена превазилажењу проблема и да ће конструктивно допринети решавању спора.

Груевски је истакао и да се нада да ће грчка страна бити конструктивна и отворена за предлоге. Поред тога, македонски премијер се захвалио Нимицу на посвећености, залагању и свим напорима које је уложио у решавање спора две земље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се