Читај ми!

Грчка на провери "тројке"

Стручњаци Европске комисије, Европске централне банке и ММФ-а, почели проверу на терену, како би Атини одобрили преко потребан новац. Грци се надају толерантном извештају, као и продужетку рокова. Премијер обећава да ће земљу извући из рецесије за 18 месеци.

У Атини се тренутно налазе представници такозване "тројке" грчких кредитора, коју поред ЕУ и ММФ чини и Европска централна банка, који проверавају напредак који је Грчка остварила у примени мера захтеваних у замену за пакет финансијске помоћи.

Од извештаја " тројке" зависи да ли ће Грци добити тридесетједну и по милијарду евра, колико је потребно властима да врате приспели део дуга, исплате пензије и плате.

Грчки премијер Антонис Самарас обећао је да ће земљу извући из рецесије за 18 месеци, упркос прогнозама да ће економија те државе током године опасти за седам одсто.

"Урадићемо све да грчком народу вратимо понос. Неодговорни су страни политичари који јавно говоре да ће грчки програм мера штедње пропасти. Они саботирају наше напоре и чине све што могу да нас виде како пропадамо", изјавио је грчки премијер.

Грчка влада најавила је спајање или укидање око 20 државних агенција како би смањила јавну потрошњу. Уштеда од 40 милиона евра оствариће се тако што ће 15 агенција бити спојено у девет, док ће пет, укључујући агенцију за археолошка истраживања, бити укинуто и интегрисано у одговарајућа министарства.

Немци су са друге стране изричити - нема промене договореног. Не брине их што је америчка агенција "Мудис" довела у питање њихов врхунски кредитни рејтинг.

Економиста Дејвид Кол указао је на то да је прогноза развоја финансијске и економске ситуације у Немачкој до јуче је била стабилна, а сада је негативна.

"То је само прва опомена. Има разлога за опрез али не за забринутост. Ова вест није утицала на стање на берзама", објаснио је Кол.

Док Немци поручују да су и даље кичма стабилности еврозоне, у "Мудису" сматрају да нико није имун на дужничку кризу.

Посебно их брине шта ће се десити ако Грчка изађе из еврозоне, и ако Шпанија и Италија затраже финансијску помоћ. Највећи терет, кажу стручњаци поднеће најјаче и најбогатије државе у еврозони.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво