Читај ми!

Пожар прети резервату

Како би се спречило да пожар у кањону Таре, код Мојковца, захвати резерват стогодишњег црног бора под заштитом УНЕСКО-а, црногорска влада наложила је ангажовање свих људских и техничких ресурса.

Црногорска влада наложила је  ангажовање свих људских и техничких ресурса у држави како би се спречило да пожар у кањону Таре, код Мојковца, захвати резерват стогодишњег црног бора под заштитом УНЕСКО-а.

Влада је на данашњој седници разматрала наредне кораке у борби против пожара који је у суботу избио у кањону Таре.

Пожар је изазвао затварање регионалног пута, а сада постоји опасност и да угрози резерват "Црне поде" са стаблима старим до 400 година.  Тај резерват део је светске, природне баштине и под заштитом је УНЕСКО-а.

У саопштењу са седнице владе констатовано је да је резерват "у великој опасности", а да "неприступачан терен и неповољни временски услови отежавају гашење пожара".

Пожар је захватио преко десет хектара шуме, а надлежне службе процењују да шета за сада није велика, јер је реч о закржљалим боровим стаблима.  Ватра је, међутим, раније данас била на свега пар стотина метара од резервата.

Начелник сектора за ванредне ситуације црногорског МУП-а Зоран Беговић, изјавио је раније да због ветра постоји опасност од ширења ватре, али да надлежни раде све да се она не прошири на резерват са столетним стаблима црног бора.

У гашењу пожара ангажовани су ватрогасци из Мојковца и Бијелог Поља, а у приправности су ватрогасне јединице Колашина и Берана.

Због одрона камења и изгорелих стабала затворена је саобраћајница од Мојковца до Ђурђевића Таре.

Начелник сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић је изјавио, раније данас, да се два хеликоптера за гашење пожара припремају да полете ка Мојковцу, где ће учествовати у гашењу пожара.

Црну Гору је крајем јуна захватио топлотни талас са температурама које су се кретале и до 40 степени изазивајући велику опасност од пожара

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара