Читај ми!

ЕУ забринута због случаја Басеску

Европска унија забринута због одлуке румунског парламента да покрене поступак за смену шефа државе Басескуа. Поједини европски лидери то оцењују као презир правне државе и политички акт без скрупула. Румунски премијер Понта путује у Брисел.

Највише институције Европске уније забринуте су због покретања поступка за смену председника Румуније Трајана Басескуа у парламенту.

О смењивању Басескуа гласовима велике већине посланика, румунски и страни медији пишу као о "државном удару", "уништавању државних институција", "контролисању правосуђа", "хапшењу судија Уставног суда" и "угрожавању демократије".

Одлука румунског парламента, за коју је гласало 256 сенатора и посланика, а против које је било њих 114, мора да се потврди и на референдуму 29. јула. Европска унија најавила је да ће поступак пажљиво пратити.

Председник Европског савета Херман ван Ромпеј изјавио је да је "врло забринут због збивања у Румунији у вези са применом закона и независношћу правног система". Ван Ромпеј је најавио да ће контактирати и премијера и председника Румуније.

Због политичке ситуације у Румунији забринута и Европска комисија. Румунски премијер Понта ће, према договору са председником Европске комисије Жозе Мануел Барозом, отпутовати у Брисел.

Басескуова Демократска либерална партија, која је изгубила парламентарну већину 27. априла, такође оштро критикује покретање поступка за смену.

Њени посланици у Европском парламенту, који су чланови групе Европске народне партије, обавестили су европске званичнике о "ужасним стварима" које приписују новој влади Виктора Понте.

Најоштрије је реаговао председник групе народњака у Европском парламенту Вилфред Мартенс рекавши да је смењивање румунског председника "политички акт без скрупула,
како би премијер Понта и Социјал-либерална унија галопирајући рестаурирали ауторитаризам".

Мартенс је рекао румунској агенцији Медиафакс да "арбитрарни акти Социјал-либералне уније, као што су смењивање омбудсмана, председника оба дома Парламента и шефа државе, значе потпуни презир према правној држави".

Он је навео да институције ЕУ и Европске народне партије "неће дозволити да Румунија изгуби европске вредности и да склизне према ауторитаризму".

Пре смене шефа државе, владајућа Социјал-либерална унија, за само неколико дана, сменила је председнике Сената и Посланичког дома Парламента.

Парламент је сменио Басескуа и 2007. године, али су гласачи на референдуму одбацили одлуку Парламента.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара