Читај ми!

Мерчепу укинут притвор

Због лошег здравственог стања и немогућности да добије адекватну медицинску помоћ у затворској болници Томиславу Мерчепу укинут притвор. Следеће појављивање пред судом заказано за 9. јул.

Одлуком ванрасправног већа загребачког жупанијског суда укинут је притвор Томиславу Мерчепу, ратном саветнику у хрватском министарству унутрашњих послова и команданту полицијске јединице, коме се суди за ратне злочине над српским цивилима, односно хапшење 52 и мучење и убијање 43 особе с подручја Загреба, Кутине и Пакраца.

Одлука о пуштању Мерчепа из притвора, у коме се налази од 10. децембра 2010. године, донета је након што је Врховни суд укинуо пређашње решење о продужењу притвора и упутио веће да о условима притварања тражи да се изјасни болница за ухапшене особе у којој је Мерчеп био смештен због лошег здравственог стања.

Пошто у тој болници нису задовољавајући услови медицинске бриге која је потребна Мерчепу, суд је одлучио да га пусти на слободу како би лекарску помоћ могао да добије у цивилним здравственим установама.

Мерчеп је због здравствених проблема, већину притвора провео у болници, а неколико пута је о свом трошку, под контролом правосудне полиције, премештан у бању где је средином 2011. године и примио оптужницу.

Његов адвокат Марко Ујевић рекао је да је због неиздрживих услова у затворској болници, последњих месеци Мерчепово здравље додатно нарушено. Најавио је да ће Мерчеп још неколико дана остати у бањи, а онда као слободан човек, без пратње правосудних полицајаца, 9. јула доћи на наставак суђења.

Мерчеп је последњих година имао два мождана удара, а судски вештаци установили су да је способан за суђење, под условом да се сваких 45 минута направи пауза и да се обезбеди присуство лекара.

Решење о укидању притвора долази у моменту кад има све више сведока који потврђују да је Мерчеп командовао и имао главну улогу у јединици које се прозива за умешаност у бројне злочине и која је имала седиште у селу Пакрачка Пољана и у павиљону 22 Загребачког велесајма где је држала и затворене људе.

Иако је више невладиних организација тражило да се Мерчеп оптужи и за одвођење и ликвидације неколико десетина српских цивила из Вуковара у лето 1991. године далеко пре икаквих борби за град, њему се не суди за те злочине почињене у време кад је био руководилац одбране у граду.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво