Читај ми!

Инциденти у Скопљу

Пет особа повређено у инцидентима у Скопљу. Група навијача бацала каменице на полицију. Приведено 10 особа. Ангажоване све снаге у истрази убиства код Скопља. "Опел" пронађен десетак километара од места убиства "директно" коришћен у злочину.

01.08 - Епилог насиља на скопским улицама: 10 ухапшених, укључујући и петоро деце. Полупано неколико стакала на згради владе, демолиран полицијски аутомобил. Нападнуто неколико грађана. 

22.35 - Македонска полиција привела десет особа, од којих петоро малолетника, због изазивања нереда за време протеста у Скопљу. Повређена двојица полицајаца.

19.27 - Група од око 50 младића окупила се вечерас у центру Скопља узвикујући антиалбанске пароле и певајући навијачке песме којима се вређају Албанци.

15.20 - Аутомобил пронађен десетак километара од места убистава је "директно" коришћен у овом злочину. Возило увезено из иностранства и није регистровано. Таблице украдене.

Међунационалне тензије у Македонији не престају ни четири дана пошто су откривена тела петорице убијених Македонаца код вештачког језера у село Смиљкоци. Неколико стотина људи у центру Скопља бацало је каменице на полицију, новинаре и пролазнике, узвикујући националистичке и антиалбанске пароле.

Главнину међу око 1.000 окупљених чинили су малолетници, чланови навијачких група више македонских клубова, који су током кретања кроз центар града запалили један контејнер. Поломљено је и неколико излога, као и један аутомобил.

Полиција је ухапсила 10 особа, од којих пет малолетних. Повређена су два полицајца, а још три особе су пријавиле да су нападнуте.

Демонстранти су се организовали преко друштвених мрежа. Након што су запалили свеће испред зграде Владе, кренули су према мосту Гоце Делчев и Каменом мосту, с намером да оду ка месту Бит Пазар, где се налази највећа зелена пијаца у Скопљу, која је неки вид границе са северним делом града где у већини живи албанско становништво.

Полиција их је пресрела код зграде парламента и одвратила од те намере. Полицијске снаге су распоређене и у Старој скопској чаршији и у близини споменика Скендер Бега.

Грађани Македоније незадовољни су због споре истраге убиства. Полиција је ангажовала све снаге, али за сада без неких драматичних резултата, па се све наде полажу у "опел" пронађен десетак километара од места злочина.

Осим рада на истрази, полиција улаже огромне напоре да спречи судар група Македонаца и Албанаца, које већ неколико дана "патролирају" раскрсницама око насеља Радишани.

Прошле ноћи, сукоб је поново замало избегнут, али је група Македонаца успела да запали кућу чији су власници Албанци, па локални аналитичари упозоравају да је брзина један Специјалци распоређени око Радишана до сада су без већих проблема излазили на крај са тим групама, али су гневни младићи успели да разлупају неколико аутомобила и аутобуса градског саобраћаја.

Македонска министарка унутрашњих послова Гордана Јанкуловска потврдила је да је "тамно-црвени опел директно коришћен" у злочину, као и да возило није регистровано, већ да су на њему пронађене украдене таблице.

Јанкуловска је, такође, навела да је материјал скупљен током "обраде" тог аутомобила на анализи, те да се конкретнији резултати могу очекивати тек за неколико дана.

Одговарајући на питање да ли су убице били професионалци, Јанкуловска је рекла да је "већина метака погодила циљ".

Криминолози тврде да је македонска полиција са места злочина прикупила велику количину доказног материјала, помоћу којег би се могла реконструисати чистија слика околности које су довеле до тог хладнокрвног убиства.

За сада, полиција је успела да "начини профил убица", али идентитет починилаца тог злочина остаје мистерија. Обдукција је показала да су жртве убијене хицима испаљеним из непосредне близине у главу и горњи део тела жртава, као и да је један имао прострелне ране на ногама. 

Осим прилично танке теорије да су петорицу Македонаца убили Албанци светећи се за убиство двојице сународника у фебруару у Гостивару, Скопље је, за сада дискретно, наговестило да су мотиви злочина можда сасвим другачији.

Професорка скопске Полицијске академије Фросина Ременски рекла је да би тај злочин могао представљати одговор мафије на полицијску акцију "Детонатор", у којој су, у Кочанима, ухапшене 23 особе, које се сумњиче да су се, између осталог, бавиле рекетирањем, изнудом и продајом хероина. Међу ухапшенима су рођаци посланика владајуће коалиције.

Велики проблем за македонску полицију представља и чињеница да за собом вуче реп огромног броја нерешених случајева из прошлости, укључујући и неке који су, попут овог, озбиљно угрожавали стабилност Македоније. 

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара