Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

Гардијан: ЕУ преусмерава руски профит Кијеву; Москва: Спречен покушај упада украјинске војске у Белгородску област

Рат у Украјини – 750. дан. Руска гарда и Оружане снаге одбијају нове нападе украјинских диверзантско-извиђачких група у близини села Теткино, у Курској области. Спречен је и покушај упада у Белгородску област. Украјинска војска пуцала је на нуклеарну електрану у Запорожју, а бачена је и експлозивна направа. Јенс Столтенберг саопштио је да су украјинске снаге раније напале бродове руске Црноморске флоте ракетама које је испоручио НАТО.

Гардијан: ЕУ преусмерава руски профит Кијеву; Москва: Спречен покушај упада украјинске војске у Белгородску област Гардијан: ЕУ преусмерава руски профит Кијеву; Москва: Спречен покушај упада украјинске војске у Белгородску област

У Украјини се настављају борбе на више фронтова. Москва тврди да је за 24 часа оборено скоро 60 украјинских беспилотних летелица изнад руских области, док је Кијев пријавио троје убијених у руским нападима на истоку земље.

Председник Русије Владимир Путин, истовремено, изјавио је да је његова земља спремна да употреби нуклеарно оружје ако постоји претња руској државности, суверенитету или независности.

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова, такође, навела је да би због акција НАТО-а рат могао да измакне контроли, као и да би Запад требало да одустане од идеје да стратешки порази Москву.

Са друге стране, Леонид Волков, дугогодишњи помоћник преминулог руског опозиционара Алексеја Наваљног, нападнут је у Вилњусу, а председник Литваније Гитанас Науседа оптужио је Русију да стоји иза напада.

Науседа је, такође, подржао слање западних трупа у Украјину, истичући да страх од реакције Кремља не сме да буде одлучујући фактор у одлуци европских земаља.

За то време, Европска унија и Чешка су најавиле нове пакете војне помоћи Украјини. Брисел ће послати Кијеву још пет милијарди евра, док је Праг обећао да ће, у оквиру чешке иницијативе, до јуна послати артиљеријске гранате.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво