Читај ми!

Макрон у Кијеву: Украјина сместа да добије статус кандидата; Начелник Луганска: Немогуће евакуисати цивиле из фабрике "Азот"

Рат у Украјини – 113. дан. Кијев наводи да се у Луганској области очекују жестоке борбе и да су се тамо концентрисале руске снаге. Емануел Макрон, Клаус Јоханис, Олаф Шолц и Марио Драги налазе се у Кијеву. Поручују да Украјина треба сместа да добије статус кандидата за чланство у ЕУ. Зеленски: Што више оружја добијемо, пре ћемо ослободити своје територије.

Командант Оружаних снага Украјине Валериј Залужни рекао је да је "Русија концентрисала своје главне нападачке снаге на северу Луганске области" и да "покушавају да нападну симултано из девет праваца".

"Жестока борба за Луганску област се наставља. Руси користе летелице, ракетне гранате и артиљерију", рекао је Залужни у онлајн обраћању.

Бела кућа позвала је Американце да не путују у Украјину након што су се, како су навели, "појавиле информације да су руске снаге заробиле два америчка држављанина". Поручили су да ће САД учинити све да их врате у земљу.

Председник Украјине Володимир Зеленски састао се у Кијеву са премијерима Албаније и Црне Горе, Едијем Рамом и Дританом Абазовићем, а преко видео-линка на састанак се укључио премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски.

Зеленски је на Телеграму објавио да Албанија, Северна Македонија и Црна Гора подржавају да Украјина добије статус кандидата за чланство у Европској унији, али је и апеловао на Брисел да се његовој земљи додели статус кандидата.

Русија може да "осигура безбедан пролаз" за украјинске пошиљке жита из црноморских лука у земљи, али није одговорна за успостављање коридора, изјавио је стални представник Русије у Савету безбедности Уједињених нација Василиј Небензја.

Украјинско Министарство пољопривреде саопштило је да је око 2,4 милиона хектара озимих усева укупне вредности 1.435.000.000 долара остало непожњевено због напада Русије.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво