Читај ми!

ЕУ представила шести пакет санкција – ембарго на руску нафту

У оквиру најновијег, шестог пакета санкција, Европска унија уводи ембарго на увоз руске нафте – у року од шест месеци на увоз сирове нафте, односно до краја године на увоз рафинисаних производа. Још руских банака се искључује из SWIFT-a, међу којима и Сбербанка. Мађарска и Словачка ће моћи да купују нафту од Русије до краја 2023. године, сазнаје Ројтерс.

Чланице Европске уније престаће да увозе руску нафту и рафинисане производе, каже председница Европске комисије Урсула Фон дер Лајен, предлажући шести пакет санкција против Русије, као одговор на рат у Украјини, преноси Ројтерс.

"Руске испоруке сирове нафте постепено ћемо укидати у наредних шест месеци, а рафинисаних производа до краја године", рекла је Фон дер Лајен у Европском парламенту, на шта је добила велики аплауз.

"Ово ће бити потпуна забрана увоза руске нафте поморским и копненим цевоводима, и сирове и рафинисане", додала је председница ЕК.

Истакла је да ово неће бити лако, јер су неке државе чланице ЕУ веома зависне од руске нафте, али да се на томе мора радити.

У складу с тим, како Ројтерс сазнаје од извора из ЕУ, Мађарска и Словачка ће моћи да купују нафту од Русије до краја 2023. године, по постојећим уговорима.

Најновији пакет санкција мора да одобри свих 27 држава чланица ЕУ. У покушају да поједине земље не ставе вето на овај предлог, Брисел је предложио дужи период за спровођење ембарга за Мађарску и Словачку, рекао је извор. 

Санкције због Буче и Маријупоља, забрана три руска медија

Европска унија ће, у оквиру овог пакета, увести санкције и за високе војне официре који су, како је навела Фон дер Лајен, "починили ратне злочине у Бучи и Маријупољу".

"Знамо ко сте, нећете се извући", рекла је председница ЕК.

Поред тога, нови пакет обухвата и санкције за три руска државна медија које је Урсула фон дер Лајен назвала "гласницима Путинових лажи и агресивне пропаганде".

"Не треба им више давати простор за ширење тих лажи", рекла је Урсула фон дер Лајен.

Они ће, како је навела, бити искључени из кабловске, сателитске или интернет мреже ЕУ, али није навела о којим медијима је реч.

Као четврту меру, Урсула фон дер Лајен најавила је искључење највеће руске банке, Сбербанке, из глобалног SWIFT система међубанкарских трансакција.

У међувремену, Ројтерс из два извора сазнаје да је ЕУ предложила и санкције за Кредитну банку Москве и Пољопривредну банку.

Како наводи агенција, предлог подразумева искључивање из SWIFT-а, али не и замрзавање имовине и потпуну забрану трансакција.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво