Читај ми!

Кијев: Руске снаге ушле на територију "Азовстаља"; Москва најављује прекид ватре ради евакуације цивила

Седамдесети дан рата у Украјини. Наставља се битка око челичане "Азовстаљ" у Маријупољу, а Сергеј Шојгу тврди да руске трупе контролишу град. Русија најавила отварање хуманитарних коридора за цивиле из железаре. Црвени крст упозорава да је непознат број цивила који су тамо остали заробљени. Белорусија изненада започела војне вежбе. Кијев упозорава да би Москва могла да искористи белоруску војску против Украјине. ЕУ представила шести пакет санкција.

Настављају се борбе у региону Донбаса, а од ноћас до јутарњих часова руске снаге извршиле су нападе на више области на истоку земље.

Министар одбране Русије Сергеј Шојку тврди да руске снаге контролишу Маријупољ.

Након јучерашње евакуације цивила из области око "Азовстаља" у том граду, руске снаге су обновиле ватру на положаје припадника украјинске војске и пука Азов, који су, како се тврди, стационирани у челичани.

Званичници у Кијеву саопштили су да је на територији фабрике најмање 40 тешко рањених војника и траже од Русије да се омогући њихово спасавање како би им се, како наводе, по Женевској конвенцији пружила помоћ. 

Иако је евакуисано око 100 људи – жена, мушкараца, деце и старијих, и даље није познато колико је још цивила остало у тој области, навео је Црвени крст.

Гувернер Доњецка данас је саопштио да је још један конвој аутобуса кренуо из Маријупоља ка Запорожју, али није прецизирано да ли се у њему налазе цивили евакуисани из подручја челичане. 

У међувремену, званичници самопроглашене ДНР тврде да је из Маријупоља у Безименоје током претходног дана евакуисано 517 људи, а да су од 5. марта до данас евакуисане 27.282 особе.

Током јучерашњег дана експлозије су се чуле и на западу земље. Регионални званичници су саопштили да је руска војска извршила ваздушне ударе у региону Лавова, при чему су најмање две трафостанице оштећене, а део града је остао без струје и воде.

С друге стране, Европска унија је данас представила нови, шести пакет санкција Русији, који подразумева ембарго на увоз руске нафте, као и санкције руским банкама, официрима и државним медијима.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво