Читај ми!

Италијански ратни извештач Капуоцо: Уместо моде, извозимо оружје Украјини које ће некога убити

Тони Капуоцо је један од италијанских ратних репортера који су потписали документ у коме се врло оштро критикују италијански медији због пристрасног начина извештавања о руско-украјинском сукобу. Капуоцо је скоро читав живот провео у ратним подручјима, укључујући и просторе бивше Југославије. Издао је књигу под називом "Балканија" која говори о рату на овим просторима и која може да помогне да се боље разуме руско-украјински сукоб тридесет година касније.

У Италији је недавно изашла књига ратног извештача Тонија Капуоца "Балканија", коју медији представљају као књигу која може да помогне разумевању актуелног руско-украјинског сукоба.

Аутор за РТС каже да је књига, заправо, сећање на сукоб који је трајао последњих десет година прошлог века. То је данас, истиче, заборављени рат који носи своје лекције, јер нас сваки рат и свака драма нечему науче.

"Мислим да ова књига може да помогне и да се схвате многе ствари које се односе на рат између Русије и Украјине. Прва лекција коју можемо да научимо јесте да су грађански ратови између народа који су братски и који имају заједничку прошлост са мешовитим породицама, најтрагичнији ратови, јер када они који се не познају ратују између себе то је другачије, али ратови у којима народи говоре истим језиком, или се разумеју и пре тога су живели заједно у братству и јединству, остављају много теже и дуже трагове, много болније", рекао је Капуоцо.

Друга лекција која може да се научи, каже италијански ратни извештач, јесте да је рат царство двоструког морала:

"Ево пример НАТО-а, данас се представља као бели принц који штити слабије, у овом случају Зеленског и Украјину, и који чак штити територијални интегритет Украјине у којој Донбас не прихвата ауторитет Кијева и било би добро да нам објасне зашто је једном, оно што је остало од Југославије, могло да се сече на комаде, баца, дели без проблема, тј. НАТО је интервенисао у корист сецесије Косова, а данас то Донбасу није дозвољено. Зашто једном може а други пут не може?"

То показује да постоје сецесије које нам се допадају, оне које су у реду и оне које нису, додаје Капуоцо. Исто, како истиче, важи и када се говори о суверенитету једне земље или о инвазији.

"Мислим да је Путин на себе преузео велику одговорност са инвазијом на Украјину, али када је Америка извршила инвазију на Ирак, зар то није било исто? Дакле и људи у Ираку су били као партизани који су пружали отпор бранећи се од америчке инвазије. И талибани који су Авганистанци и НАТО који је отишао тамо као да им помогне. Океј, али заправо су били освајачи. Или су инвазије увек лоше, јер заиста не могу да буду добре једном а лоше други пут", објашњава Капуоцо.

Медији деведесетих и данас 

На питање колико се разликују данашњи ратови од оног у бившој Југославији када је реч о информацијама, Капуоцо каже да интернет тада није био оно што је данас.

"Баш сам ових дана поново видео прву страницу листа Коријере дела сера када је почело бомбардовање Србије – писало је: ‘Олуја ракета на Милошевићеве градове’. Дакле изненада градови нису били места која припадају људима, мушкарцима, женама, деци, старијој популацији, народу, споменицима, историји, нису више били културна места не, били су ‘Милошевићеви градови’. Дакле, то је типичан пропагандни наслов и можда је тада пропаганда била грубља", рекао је Капуоцо.

Овај ратни извештач мисли да руски председник није био искрен када је рат у Украјини назвао специјалном операцијом.

"Вероватно је желео да на неки начин поштеди своје грађане и разувери их да то није прави рат, али како је НАТО назвао бомбардовање Србије? Операцијом, није то назвао ратом, дакле то лицемерје је са свих страна, ко год да ратује, увек су његови мртви они којих је мање него твојих којих је много погинуло, његови су хероји, а твоји нису. Нажалост, лицемерје је део рата", каже Капуоцо.

Данас, када је реч о пропаганди, ствари су нешто другачије. Ово је, наводи, можда први рат преко друштвених мрежа. Сматра да је баш све могуће пронаћи на интернету.

"То је са једне стране добро јер нема контроле и цензуре али је, са друге стране, замка – попут вецеа на ауто-путу где свако пише шта хоће на вратима и никад се не сазна ко је. Ја могу да се потпишем као Принц на белом коњу и да пишем разне лажи и многи ће насести. Битно је знати оријентисати се међу свим тим поплавама информација", наводи Капуоцо.

Пропаганда у руско-украјинском рату 

Сматра и да је руска пропаганда данас евидентна, помало наивна и примитивна, док је западна пропаганда много напреднија и софистициранија.

"Пропаганда је свуда и сви могу да је виде. Постоји видео у коме једна украјинска глумица глуми у сцени у којој треба да представља женску страну Украјине која пресеца врат руском војнику, можете да нађете тај видео на Јутјубу, али не на профилу те глумице… Вероватно су схватили да је то превише, било је слично снимцима Исламске државе", истиче Капуоцо.

Као пример наводи и украјинског председника Володимира Зеленског за којег каже да све базира на комуникацији.

"Носи зелену мајицу која нема чинове да би био близак народу, државник који остаје у земљи, коме је израсла брада од неколико дана. Он је у прошлости био глумац, видећемо шта ће донети својој земљи. Мир је увек део компромиса. Он је до сада очигледно био добар вођа свом народу, видећемо да ли ће бити способан да води свој народ ка одрицању кога мора бити ако желите мир. Јер, ако мисле да ће добити назад Крим и Донбас, то би значило да имамо десет година рата", рекао је Капуоцо.  

Капуоцо: Не мислим да ће Путин тек тако одустати

На питање дописнице РТС-а колики је ризик од избијања трећег светског рата, Капуоцо каже да сваким новим даном рата расте и ризик од инцидената.

"Када чујем да људи овде говоре да је Путин луд, горко се насмејем. Ја не мислим да је луд, али ако већ некога ко је луд стиснеш у ћошак он ће на неки начин реаговати, и мачка ако је ставиш у ћошак и нападнеш, одреагује. Дакле ако ја имам комшију за кога мислим или знам да је луд, и знам да у стану има оружје било ког типа и ноћу у три правим журке уз гласну музику, а онда куцам њему на врата јер гласно хрче и смета ми, онда сам и ја луд. Обоје смо луди", каже Капуоцо.

Не очекује да ће Владимир Путин лако одустати, ни да ће "вратити Донбас Украјини".

"Ратови се не воде тако, неће он [Владимир Путин] објавити на сва звона шта мисли да уради тог и тог дана, не мислим ни да ће, с обзиром на то колико подршке НАТО даје Украјини, Русија ићи у рикверц и дати Донбас Украјини где живе људи који не желе да живе под украјинском владом. Неће их напустити, а рат може да се претвори у нешто још горе", рекао је италијански новинар.

Годинама је, каже, Москва лансирала сигнале типа: немојте долазити са НАТО-ом на праг наше куће, а НАТО то није слушао.

"То су претње које је треба узети озбиљно. До јуче су нам испирали мозак тиме да нам се топе глечери, да се Земља загрева, да морамо користити бицикл и да не треба да једемо месо… а сада? Какав је сада квалитет ваздуха у Украјини? До јуче су слушали с пажњом оно што говори Грета, а сада оно што говори Зеленски. Уколико неко жели да има непријатеља по сваку цену имали смо га пред очима: пандемију и вирус. Свету је потребан бољи здравствени систем, боља превенција, борба против глади и мизерије… Имамо ми непријатеља око нас, само што немају увек униформу а понекад су чак и невидљиви. Замислите сав тај новац који улажемо у наоружање, човек схвати да се понашамо баш глупо", рекао је Капуоцо.

Рат нико не води у белим рукавицама

Говорећи о књизи "Балканија" и о томе како очекује да ће бити схваћена на простору бивше Југославије, Капуоцо је рекао да би био срећан када би сви осетили емпатију, јер се трудио да разуме све стране.

"Мој поглед на све то је као поглед Марсовца који није био део сукоба. На пример, знам једног момка који данас има 30 година, који ми је као син. Њему је граната убила мајку а он је изгубио ногу, и када сам разговарао са њим, причали смо о опкољеном Сарајеву, опсади Срба; сада када разговарамо кажемо да је рат довео до тога што му се десило – јер то је рат, сви се упрљају, као када се људи боре у блату или када неко учествује у мото-кросу, никада нисмо видели да неко ко је учествовао у такмичењу изађе чист, без мрље, или када играте фудбал на киши. Уколико изађеш са чистим панталонама значи да ниси ни играо", наводи Капуоцо.

Рат, истиче, нико не води у белим рукавицама: "Ни НАТО који данас говори о бомбардовању цивила, а шта ћемо са возом цивила који су бомбардовани у Србији?  Је ли то можда био војни воз? Или цивили са Косова, јесу ли они можда били ратници, шта ћемо са кинеском амбасадом? Ето зашто је потребно избегавати ратове јер кад једном почну, мржња расте."

Капуоцо сматра да нећемо видети Европу о којој смо сањали.

"Ако смо једном сањали Европу која долази до Урала и сви гласамо за Европски парламент који ће штитити простор, права жена, мањина, права деце, животиња, Европу као место дијалога и дискусије и где се не држи рука на пиштољу, мислим да то нећемо видети. Неће бити те институције у којој ће Руси и Украјинци седети заједно, превише је зла посејано које ће трајати генерацијама. Чак и да се рат сутра заустави, толико је мржње посејано да се неће истребити за неколико генерација", закључио је. 

Треба правити разлику између лидера земаља и народа

Тони Капуоцо каже у интервјуу за РТС да истина увек изађе на површину:

"Италијани многе ствари не знају, али да нема италијанских војника који штите православне манастире на Косову, њих би минирали. Пре су мрзели Србе, сада је руски моменат, али мислим да је потребно правити разлику између вођа земље, владе и људи, не можеш да малтретираш руског студента, чак ни ако си против Путина, или си на страни Украјинаца код којих примећујем доста ароганције када дискутују. И код њих постоји та фобија према Русији, та мржња према свим Русима, баш свим."

Најтеже је мешовитим породицама, сматра извештач: "Ако ви имате у Кијеву мајку и оца који су Руси, морате да докажете да сте патриота не 100 одсто него 150 одсто. Не би било чудно да ти дају пиштољ и кажу: убиј Руса да би показао на чијој си страни."

Србима је, каже, захвалан до краја живота због односа који су имали према њему, јер је био новинар телевизије земље која их је бомбардовала.

"Често су ме питали зашто се то дешава, са доста горчине, јер сте нас сматрали пријатељима, али нико никада није дигао руку нити ме је увредио. Чак је и војна цензура за време рата била, буквално, скоро смешна, тражили су само да не показујем панораму", каже Капуоцо.

Истиче да историја има много девијација: "Уколико погледамо бројеве страних бораца који су са Косова отишли да се боре у Сирију или Ирак, а на Косову имамо споменик Клинтону, питамо се како је то могуће."

"Италија шаље оружје, а то оружје ће некога убити"

Говорећи о медијском извештавању о рату у Украјини, Капуоцо каже да није за Путина, и да данас то сваки пут мора да се нагласи и да се каже да си против инвазије.

"Али инвазија није почела у одређени сат, заборављамо да се рат дешавао већ осам година, а пре тога је била и револуција и државни удар, дакле не функционише тако да неко узме чисту таблу и напише, зли су овде, а добри су овде", наглашава Капуоцо.

Наводи да је Италија учествовала у бомбардовању Београда, али да је ово први пут да шаље оружје.

"Требало би да извозимо моду, дизајн, а ми сада шаљемо оружје, а то значи да ће то оружје некога убити. Онда ти кажу да је то оружје за одбрану – али оружје је оружје. Сада се сви брину да ће санкције више нашкодити нама него Русији, имаћемо социјалне и политичке тензије, и све партије су гласале за слање оружја. Али чим поставиш неко питање сви те нападају", рекао је Капуоцо.

Наводи да Италијани јесу против рата, али се пита: "Да ли заиста ризикујемо наш начин живота, нашу демократију, нашу слободу због земаља за које нисмо ни знали да постоје?"

"Људи су забринути и постављају питања, али чим неко каже да можда није баш тако како медији говоре, нападну те: ‘ти ућути, значи ти си за Путина, ти си онај који би волео да Руси силују милионе жена’. Разумете, раде на негодовању како би успели да провуку друге ствари код народа, као када детету треба да дате лек и кажете му – јесте горак, али биће добар за тебе. Тако третирају и народ, али народ није баш толико глуп", истиче Капуоцо.

Мир у Украјини је, каже, могућ одмах. 

"Када је премијер Драги рекао: преферирате ли мир или климу, он је рекао лажну ствар. Ако је већ тако нешто хтео да каже, требало је да каже – да ли желите победу или клима-уређај? Морамо да се жртвујемо да бисмо победили у овом рату, јер је мир могућ одмах. Две стране могу да седну и да се договоре, дајемо ти Крим заувек и то није ништа ново, тако је већ осам година и врати се где си био пре 24. фебруара и то би био океј договор", каже италијански новинар. "Сви би имали бензин, гас који кошта мање него у Америци." 

Капуоцо је са још 11 ратних репортера великог искуства потписао документ у коме критикују италијанске медије због једностраног извештавања о рату у Украјини, тражећи да се новинарству врати достојанство преношењем информација са обе стране, уместо што се јавности сервирају непроверене информације са циљем да се утиче на емоције и изазива сажаљење код гледалаца које не води критичком посматрању стварности.

Овај документ и апел новинара није пренео ниједан званични медиј у Италији. 

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво