Читај ми!

"Азовстаљ" напустило око 20 цивила; Москва: Су-25 оборен изнад Херсонске области

Шездесет шести дан рата у Украјини. Руски медији наводе да је 25 цивила напустило "Азовстаљ", док украјински преговарач каже да Москва одбија све предлоге за спасавање из Маријупоља. Гранате пале у руске регионе Курск и Брјанск. Пољска испоручила Украјини више од 200 тенкова Т-72 и неколико десетина борбених возила.

Русија и Украјина су већ могле да постигну значајне резултате у преговорима да Кијев није променио став по инструкцијама САД и Велике Британије, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров. Русија, додаје Лавров, не сматра да је у рату са НАТО-ом због Украјине, будући да би такав развој догађаја повећао ризик од нуклеарног рата.

Украјински председник Володимир Зеленски рекао je да постоји велики ризик да мировни преговори са Москвом буду прекинути за шта је "окривио" бес јавности због онога што је назвао "зверствима руских трупа", преноси Интерфакс Украјина. 

САД су започеле додатну обуку за украјинске оружане снаге у војним базама у Немачкој, саопштило је америчко Министарство одбране.

"Ти напори се заснивају на почетној артиљеријској обуци коју су украјинске снаге већ добиле на другим местима, а такође укључује обуку о радарским системима и оклопним возилима који су недавно најављени као део пакета безбедносне помоћи", рекао је секретар за штампу Пентагона Џон Кирби.

Председник Индонезије Џоко Видодо изјавио је да су и украјински и руски председник Володимир Зеленски и Владимир Путин пристали да присуствују самиту Г20, који ће бити одржан у новембру на Балију.

Чешки премијер Петр Фијала је нове услове Русије за плаћање гаса у рубљама назвао уценом и нагласио да Праг том захтеву неће подлећи.

Пољска је испоручила Украјини више од 200 тенкова "Т-72" и неколико десетина борбених возила.

Како наводи украјинска Правда, Пољска има скоро 400 тенкова "Т-72", а неки од њих су модернизовани 2019. године, када им је повећана ватрена моћ.

Министарство одбране Русије је саопштило да су њене снаге уништиле производне погоне ракетног постројења у Кијеву.

Представнички дом америчког Конгреса одобрио је закон који предвиђа упрошћавање механизма за испоручивање одбрамбене технике Украјини и другим земљама источне Европе.

 

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара