Читај ми!

Украјина, заглављени морепловци и страх од мина

Нешто мање од 500 помораца који су помагали у евакуацији чланова посаде остало је заглављено на 109 бродова у украјинским лукама након почетка рата у Украјини, саопштили су званичници поморских служби.

Удружење Међународне бродарске коморе (ИЦС) саопштило је да би и онима који су остали требало дозволити безбедан излазак из земље.

Два поморца су погинула, а два трговачка брода су потопљена, од шест колико је погођено пројектилима око украјинске обале.

Бродови и посаде се, наводи Ројтерс, суочавају и са претњом од плутајућих мина.

До сада је око 1.500 морнара са трговачких бродова безбедно евакуисано са пловила преко хуманитарних коридора на копну и мору у протеклих шест недеља, показују подаци које је прикупио ИЦС у сарадњи са агенцијом УН-а за транспорт Интернационалне поморске организације (ИМО).

Позивајући се на основне екипе бродова које су остале у Украјини, Натали Шо из ИЦС-а је изјавила да "пут за бекство из 'апокалипсе‘ мора бити отворен и овим поморцима".

У одвојеном саопштењу Међународна поморска организација је навела да је њен комитет за поморску безбедност усвојио резолуцију ове недеље у којој се истиче неопходност "преузимања хитне акције" у успостављању безбедног поморског коридора у Црном и Азовском мора да би се насуканим бродовима омогућило да исплове "без претње нападом".

Највећи скуп, око 25 бродова - заглављено је у лучком граду Николајеву, док се пет бродова налази у луци у Маријупољу.

ИЦС зна прецизне локације 99 пловила, док су на осталих 10 искључени транспондери за праћење.

Већина од 109 насуканих бродова су или теретњаци или танкери, показали су подаци ИЦС-а.

Највећи број помораца је са Филипина и из Индије, али има и уз других земаља попут Русије, Кине, Данске, Грчке и Турске. Екипа бугарских морнара евакуисана је из Одесе средином априла.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара