Читај ми!

У бугарској влади тврде да могу без руског гаса, председник Радев каже да су цинични

Цена коју Бугарска очекује да добије за нове количине гаса могла би да буде много боља од "Гаспромове", поручује бугарски министар финансија, који истиче да неће бити несташица гаса. Председник Румен Радев сматра потез владе циничним.

Бугарски министар финансија Асен Васиљев рекао је да та земља може да надокнади гас који иначе добија од Русије преко других извора, као и да неће бити несташице гаса наредне зиме.

"Гаспром" је јуче обуставио испоруке гаса Пољској и Бугарској јер нису хтеле да за гас плате у рубљама.

Бугарска годишње потроши три милијарде кубних метара гаса, а више од 90 одсто овог енергента долази баш из Русије.

"Комплетну руску испоруку можемо надоместити преко јужног гасног коридора, уз доставе из Грчке и Турске, и тај план се управо сада спроводи", рекао је Васиљев новинарима у Бриселу.

Додао је да Софија никада није нарушила уговор који је имала са "Гаспромом", већ да је он једнострано престао да га испуњава.

"Оно што је Брисел веома јасно ставио до знања је да су плаћања у супротности са санкцијама Русији, тако да нема шансе да платимо на начин на који 'Гаспром' то захтева", рекао је Васиљев.

Према његовим речима, цена коју Бугарска очекује да добије за нове количине гаса, могла би да буде много боља од "Гаспромове".

Са политиком владе у Софији не слаже се председник бугарске Румен Радев. Он је током посете Шпанији рекао да је "цинично да енергетски најсиромашнија држава ЕУ, са најсиромашнијим становништвом", обећава да ће наћи неко друго решење и да ће "платити више".

"Они који могу да приуште да плате више и који доносе одлуке морају да размишљају о онима који то не могу да учине", рекао је Радев.

Да подсетимо, Васиљев је раније изјавио да Бугарска неће прекидати транзит руског гаса у друге земље, укључујући и Србију.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара