Читај ми!

Украјинска војска оптужује руске снаге за јуриш на "Азовстаљ" у Маријупољу, Москва увела санкције Камали Харис и Марку Закербергу

Педесет седми дан рата у Украјини. На југоистоку, у Донбасу жестоке борбе. Русија тврди да је заузела Маријупољ. У фабрици "Азовстаљ" блокирано између 1.500 и 2.000 људи. Москва тврди да је реч о "милитантима", док Кијев поручује да су тамо цивили и рањени војници. Западне земље шаљу наоружање Украјини. На листи руских санкција нашли су се потпредседница САД Камала Харис и оснивач Фејсбука Марк Закерберг.

Руска војска интензивирала је нападе авијације и артиљерије у Донбасу, на мети је било више од хиљаду војних објеката у Доњецку и Луганску.

Украјинска војска повлачи снаге из ратних зона Луганска. Харков, на истоку Украјине, и даље је под тешким ударима.

Заменица украјинског премијера Ирина Верешчук рекла је да договорени хуманитарни коридор за евакуацију цивила из челичане "Азовстаљ" у Маријупољу није функционисао како је планирано, окривљујући руске снаге да нису одржале прекид ватре.

Кремљ је оптужио Украјину да не испуњава обавезе које је преузела у мировним преговорима, додајући да је руска страна предала Кијеву нацрт решења.

"Украјина стално одступа од својих речи, стално их мења. То лоше утиче на преговоре. Наш нацрт документа предат је украјинској страни, што укључује апсолутно јасне формулације. Лопта је у њиховом дворишту, чекамо на одговор", каже портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Са друге стране, председник Украјине Володимир Зеленски тврди да Москва није доставила такав документ. 

Русија је тестирала нову интерконтиненталну балистичку ракету "сармат", за коју председник Владимир Путин каже да ће одбити све који покушавају да прете Русији.

Европска унија обећала је нову помоћ Кијеву. Наоружање Украјини шаљу Шведска, Данска, Финска, балтичке земље. Кијев је разочаран јер Берлин не шаље више оружја.

Украјина од ММФ-а тражи пет милијарди долара месечно за функционисање националне економије у наредном кварталу.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво