Читај ми!

Русија спрема офанзиву на истоку Украјине, тврди Кијев: Кремљ: Прво нацрт споразума, па састанак Путина и Зеленског

Педесети дан рата у Украјини. Настављају се борбе око Славјанска и Маријупоља. Из Штаба самопроглашене ДНР тврде да се у Маријупољу предало 1.350 украјинских маринаца. Руске власти саопштиле да је Украјина гранатирала погранична села у Русији, и да је осам особа повређено. Командни брод руске Црноморске флоте, ракетна крстарица Москва потонула је под још неразјашњеним околностима. Кијев: Договорено девет хуманитарних коридора. Руски председник Владимир Путин каже да ће Русија усмерити транспорт енергената на исток. УН: Од почетка рата погинула 1.964 цивила.

Руска и украјинска страна настављају преговоре о решавању ситуације у Украјини у онлајн формату, саопштила је у среду портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова и истакла да ништа неће спречити испуњење руских циљева.

Русија је увела реципрочне санкције према 398 посланика Представничког дома америчког Конгреса и 87 канадских сенатора, као одговор који је уследио након што је Вашингтон прошлог месеца објавио санкције против 328 чланова руске Думе.

Руска војска је саопштила да би могла да циља доносиоце одлука у Кијеву ако Украјина настави са покушајима напада на руском тлу. Москва се до сада уздржавала од напада на украјинске доносиоце одлука, али ако Кијев настави са покушајима да изврши акте саботаже или конвенционалних напада унутар Русије, то ће се променити, упозорио је портпарол руског Министарства одбране.

Председници Естоније, Летоније, Литваније и Пољске посетили су у среду Кијев и разговарали са украјинским председником Володимиром Зеленским, који је поручио да је Украјини хитно потребно тешко наоружање, укључујући артиљерију, тенкове, противваздушне системе и борбене авионе.

Амерички председник Џозеф Бајден обећао је украјинском колеги Володимиру Зеленском да ће САД послати додатно, 800 милиона долара вредно, оружје, муницију и другу неопходну опрему. 

Бајден је изјавио да способност Американаца да плате бензин не би требало да зависи од тога да ли ће неки диктатор на другом крају света започети рат и "починити геноцид".

Реагујући на Бајденову изјаву, портпарол Кремља Дмитриј Песков истакао је да су такве оцене о геноциду неприхватљиве и неприкладне за председника Сједињених Америчких Држава, земље чије су акције, како је рекао, у новијој историји добро познате.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес упозорио је да се због сукоба у Украјини сиромашне земље суочавају са економском катастрофом јер су истовремено изложене поремећају у доступности хране, енергије и проблемима у домену финансија.

недеља, 05. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара