Читај ми!

Украјина и Русија трећи пут размениле заробљенике, Џонсон обећао нову помоћ Зеленском

Четрдесет пети дан рата у Украјини. Европска унија увела пети пакет санкција Русији, наводећи да Путин неће имати новца да финансира рат. Русија саопштила да је уништено украјинско складиште муниције у Миргороду. Из Кијева наводе да је за данас договорено десет хуманитарних коридора, међу којима и један у Маријупољу. Британски премијер Борис Џонсон допутовао је у Кијев и састао се са председником Украјине Володимиром Зеленским. Украјина и Русија су трећи пут размениле заробљенике.

У нападу ракетом "Точка-У" на железничку станицу у Краматорску страдало је 50 особа, према тврдњама Кијева. И док Украјина за напад криви Русију, Москва тврди да је реч о провокацији и да знају са које локације су Украјинци извели напад.

У Кијеву и Бучи јуче су били председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и шеф европске дипломатије Жозеп Борељ, који је поновио да ће ЕУ подржати истрагу и прикупљање доказа о ратним злочинима Русије како у Бучи тако и широм Украјине.

Председник Украјине Володимир Зеленски је на конференцији са лидерима ЕУ рекао да је захвалан на санкцијама, али да оне морају да буду пооштрене.

Британија је најавила да ће испоручити Украјини ПВО и антитенковске системе, док је Словачка послала батерију С-300. Американци су најавили да ће у Словачкој распоредити систем "патриот". 

Рат у Украјини почео је 24. фебруара, а Русија је тада саопштила да јој је циљ "денацификација" и "демилитаризација" Украјине, као и да гађа само војне објекте. Кијев, међутим, свакодневно објављује податке о страдалим цивилима.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво