Читај ми!

Украјинци добијају појачања, Американци набавили више од 100 тенкова Т-72

Тенкови за Украјину, нова је иницијатива администрације председника САД Џозефа Бајдена, чије су дипломате последњих дана тражиле совјетске тенкове Т-72 по складиштима у Пољској, Словачкој, Бугарској и Чешкој. Тенкови, тврди Вашингтон, стижу у Украјину наредних дана, али порекло и број ових возила, за сада није познат.

Украјинци добијају појачања, Американци набавили више од 100 тенкова Т-72 Украјинци добијају појачања, Американци набавили више од 100 тенкова Т-72

Администрација Џозефа Бајдена је, после апела председника Украјине Володимира Зеленског, успела да убеди савезнике да украјинским снагама уступе за сада непознат број совјетских тенкова Т-72, који се још увек налазе у арсеналима Пољске, Чешке, Словачке и Бугарске.

Прву информацију о почетку ове операције објавио је пре три дана Њујорк тајмс, а у међувремену је, како се чини, Бајденова дипломатија успела да убеди савезнике да уступе Украјинцима известан број тенкова Т-72, али још увек није познато из којих држава потичу.

Према наводима америчких дипломата, Украјинцима ће наредних дана из арсенала Пољске и Чешке бити допремљено између 130 и 160 ових тенкова.

Операција "Тенкови за Украјину" трећа је дипломатска офанзива Вашингтона од почетка рата у Украјини у којој америчке дипломате покушаја да из арсенала бивших чланица Варшавског пакта прикупе наоружање које би влада у Кијеву, одмах и без претходне обуке војника, могла да користи.

Претходно, Американци су покушали да Украјинце опреме борбеним авионима "миг-29", али је читава операција неочекивано пропала после процене Беле куће да би испорука ових летелица представљала "нежељену ескалацију" односа између Вашингтона и Москве.

Недељу дана касније, Стејт департмент је покренуо потрагу за пројектилима и лансерима протиаавионских система С-300, али резултати ове акције никада нису објављени.

За разлику од "мигова" и система С-300, сматрају западни аналитичари, бивши совјетски тенкови Т-72 су, у међувремену, махом замењени модернијим моделима и налазе се у саставу резервних снага новијих чланица НАТО-а.

Већина ових тенкова је, својевремено, модернизована у варијанту Т-72М, што је за класу слабије од верзије Т-72Б3 које Руси користе током операција у Украјини.

Као и у покушају да се Украјинцима дотуре борбени авиони, највероватнији извор тенкова је Пољска, која пре две године у наоружању имала још око 400 тенкова Т-72М, као и 200 комада пољске подваријанте ПТ-91, на којем су промењени системи контроле наоружања, реактивни оклоп и мотор.

Пољаци, без проблема, могу послати ове тенкове у Украјину, јер ће до краја године почети испорука 250 раније наручених америчких "абрамса" М1А2. Оклопне јединице те државе у наоружању имају и 249 немачких "леопарда".

Бугарска, Словачка и Чешка, такође, у наоружању имају тенкове Т-72. Рачуна се да ни једна од ових земаља не користи више од 100 ових тенкова, мада Бугари у резерви чувају око 250 модела овог типа.

Још раније, Чешка је најавила да ће Украјинцима послати 56 оклопних транспортера Пбв-501, које су раније добили од Немачке. Очекује се да би, уколико се укаже потреба, америчке дипломате могле овим државама понудити модерније тенкове.

Тенкове Т-72 у наоружању још увек има и Мађарска, али ова држава, до сада, није показала интерес да учетвује о трансферима наоружања Украјинцима.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво