Читај ми!

Немачка пали аларме због руског гаса - сазван кризни тим, припрема за све сценарије

Немачка је издала "рано упозорење" на могућу хитну ситуацију у снабдевању гасом и саопштила да је та мера осмишљена да се припреми за ризик од поремећаја или заустављање токова природног гаса из Русије.

Саопштење долази у тренутку када Москва планира да уведе нови механизам за плаћање гаса у рубљама.

Тај захтев који су земље Г7 одбиле, укључујући Немачку, подстакао је страх од поремећаја снабдевања.

Према постојећем немачком плану за ванредне ситуације са гасом, рано упозорење је прва од три фазе и још не подразумева државну интервенцију за рационализацију коришћења гаса.

Министар економије Роберт Хабек је позвао потрошаче и компаније да смање потрошњу рекавши да се "сваки киловат-сат рачуна".

Хабек је на конференцији за новинаре рекао да су залихе гаса обезбеђене за сада и да Немачка помно прати токове снабдевања са тржишним оператерима.

"Ипак, морамо повећати мере предострожности како бисмо били припремљени за ескалацију од стране Русије. Са проглашењем раног нивоа упозорења сазван је и кризни тим", рекао је Хабек.

Немачка увози 55 одсто гаса из Русије, али је тај проценат током ове године пао на 40 одсто.

Хабек је рекао да Немачка неће постићи пуну независност од испорука руског гаса пре средине 2024.

Кризни тим, који укључује чланове Хабековог министарства, немачког мрежног регулатора, оператере и представнике 16 савезних држава помно прате ситуацију "да би се, ако је потребно, даље мере могле предузети ради повећања сигурности снабдевања".

Шеф немачког регулатора мреже "Бундеснецагентур", Клаус Милер навео је на Твитеру да је циљ раног упозорења да се избегне погоршање снабдевања и позвао потрошаче и индустрије да се припреме за "све сценарије".

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво