Читај ми!

Зеленски поручио Русима: Можемо да преговарамо о неутралности, али не о денацификацији

Председник Украјине Володимир Зеленски рекао је да је Кијев спреман за преговоре о неутралности Украјине и њеном ненуклеарном статусу, али само уз безбедносне гаранције. Спреман је и за компромис када је у питању Донбас.

Володимир Зеленски је у видео-разговору са руским медијима рекао да неће сести за сто ако ће се на њему наћи демилитаризација и, како каже, "некаква денацификација Украјине".

Ипак, украјински председник је рекао да би неутралност Украјине и њен ненуклеарни статус могли да буду тема преговора, али само уз одговарајуће безбедносне гаранције. Такође, такав договор би морао бити одобрен на референдуму.

Додао је и да су "смешни наводи да Украјина има хемијско и нуклеарно оружје".

Каже и да је спреман на компромис, када је реч о Донбасу.

За Зеленског је договор могућ само ако се руске снаге повуку са украјинске територије.

Навео је и да је питање руског језика у Украјини већ тема преговора који се воде између две стране, а који би требало да буду настављени у Турској nаредних дана.

Да подсетимо, Русија је започела рат у Украјини наводећи да се у Донбасу спроводи геноцид над Русима. Из Москве је поручено и да је циљ, како кажу, специјалне војне операције "денацификација" и "демилитаризација" Украјине.

Из Москве је раније било саопштено и да је Кијев предложио статус Украјине налик на неутрални статус који имају Шведска и Аустрија – неутралне земље са сопственом војском. За Кремљ, то би било прихватљиво.

Роскомнадзор је упутио поруку руским медијима тражећи од њих да не преносе интервју Зеленског.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво