Читај ми!

Нови ракетни напад на Лавов; Бела кућа објашњава шта је Бајден хтео да каже када је позвао на смену Путина

Рат у Украјини ушао у други месец. Воде се борбе у Сумској области, као и у центру Маријупоља. Изведени су ракетни напади на Лавов. Гранатиран је Доњецк. Русија одржава војне вежбе у Калињинградској области, као и на Курилским острвима. Бајден се у Варшави састао са украјинским министрима.

Настављене су борбе широм Украјине. Током јучерашњег дана гранатирани су градови и села у околини Кијева. У Маријупољу, који је и даље под опсадом руских снага, око стотину хиљада људи је данима без хране, воде и струје. Локални званичници кажу да је 16. марта, у бомбардовању градског позоришта које је становницима служило као склониште, погинуло најмање 300 људи. У напуштеном тржном центру чека се на хуманитарну помоћ.

Украјина тврди да су руске снаге успеле делимично да створе копнени коридор који повезује Крим са Донбасом. Надају се да ће постићи договор с Русијом о хуманитарном коридору за евакуацију цивила из северног града Чернигова, који је одсечен од остатка земље.

У Москви кажу да је ослобођено 93 одсто територије региона Луганска и да им то омогућава да се фокусирају на "ослобађање Донбаса".

Две стране опречно говоре о губицима током месец дана рата. Руске и украјинске власти објавиле су податке о губицима током 30 дана рата у Украјини. Москва тврди да је погинуо 1.351 војник, као и да је на супротној страни страдало 14.000 војника.

Власти у Кијеву су, истовремено, објавиле своје податке, према којима је убијено 16.000 руских и око 1.300 украјинских војника.

Амерички председник стигао је на исток Пољске, како би из прве руке сагледао размере избегличке кризе. Обишао је припаднике 82. ваздухопловне бригаде Сједињених Држава која служи као појачање источном крилу НАТО-а.

Далеко од очију јавности настављају се и преговори Русије и Украјине. Кијев тврди да нису истинити наводи Турске да је постигнут напредак у четири кључне области, истичући да су разговори изузетно тешки.

Руска страна инсистира на свеобухватном споразуму, који би, поред неутралног статуса Украјине и безбедносних гаранција обухватао и демилитаризацију, денацификацију и признање Крима и Донбаса.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво