Читај ми!

Споразум САД и ЕУ о куповини гаса - циљ да се Европа до 2030. “ослободи“ руске енергије

Главна тема другог дана самита Европске уније у Бриселу је енергетика. Председник САД Џозеф Бајден потписао је са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен споразум о сарадњи у области енергетике који ће омогућити да до краја ове године 15 милијарди кубних метара течног гаса буде увезено у Европу.

Док су синоћни разговори и састанци имали више симболичну поруку јединства партнера са две стране Атлантика и јединства у осуди руске инвазије на Украјину и у примени и консолидацији постојећих санкција, данас су на столу конкретнији договори.

Председник САД Џозеф Бајден је са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен потписао споразум о сарадњи у области енергетике који ће омогућити да до краја ове године 15 милијарди кубних метара течног гаса буде увезено у Европу.

То би требало да помогне Европи да постигне прокламовани циљ - да стигне до независности од руске енергије и до 2030. године буде у ситуацији да не мора уопште да користи руске енергенте.

"Јасно смо ставили до знања да амерички народ неће субвенционисати Путинов брутални неоправдани рат против Украјине. САД и Европска унија заједно ће предузети конкретне мере да се смањи зависност од руског природног гаса и да се максимално повећа доступност и коришћење обновљивих извора енергије", рекао је Бајден.

Истиче да ће улагати у иновативна решења и технологије како би се пребацили са чврстих горива на друге енергенте.

"Заједно ћемо радити на коришћењу чистог и обновљивог водоника да бисмо смањили емисију угљен-диоксида", навео је председник САД.

"Трансатлантско партнерство јаче него икада"

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен нагласила је да је трансатлантско партнерство сада још јаче и јединственије него икада.

"Одлучни смо у томе да устанемо против бруталног рата. Тај рат ће бити стратешки неуспех за председника Путина. Као Европљани желимо укидање зависности од руских енергената у правцу снабдевача којима верујемо, који су наши пријатељи и који су поуздани. Гледајући унапред, САД и Европа ће имати стабилну понуду и потражњу уз бар 50 милијарди кубних метара америчког течног гаса до 2030. године", објаснила је Фон дер Лајен.

У Бриселу се води и дебата како ограничити цене енергената за грађане и индустрију у Европској унији, да ли ограничењима цена гаса и електричне енергије или заједничком куповином на европском нивоу, као што је рађено са вакцинама против коронавируса.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара