Читај ми!

Други дан самита у Бриселу - иза слике о јединству са Украјином различита виђења како даље

Главна тема другог дана самита Европске уније у Бриселу је енергетика. Европски лидери разматраће како да смање зависност од руског гаса и ублаже енергетску кризу.

Главна поруак свих састанака који су одржани у четвртак и настављају се данас у Бриселу, јесте порука јединства у односу на ситуацију у Украјини.

О потреби да се очува пуно јединство демократија, које су суочене са све већим изазовима које постављају аутократски режими, говорио је и председник САД Џозеф Бајден, као први амерички председник који је физички присуствовао самиту европских лидера.

Ипак, иза опште слике о јединству, која је послата, постоје многе разлике у виђењима како даље ићи и спроводити санкције, посебно када се има у виду велика зависност неких земаља од увоза руских енергената.

Финска премијерка Сана Марин је рекла да Унија мора да размишља о томе да куповином руских енергената финансира рат у Украјини.

Са друге стране, премијер Белгије Александер де Кро је нагласио да цена нових санкција не сме да буде већа за Европу него за Русију.

То ће бити и у фокусу данашње дебате, а биће речи и о заједничким решењима за растуће цене гаса и могућем ограничавању цена гаса и електричне енергије на европском нивоу, моделима заједничке набавке и куповине енергената.

Тема је и како одговорити на апеле које је председник Украјине Володимнир Зеленски упутио и третман украјинског захтева за чланство, што је већ био предмет дебате на два састанка.

Многи лидери упозоравају да не постоји убрзани колосек за чланство, какав Украјина захтева, али тражи се начин да се пошаље порука да врата ЕУ за Украјину нису затворена.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара