Читај ми!

Новак: Санкције на руски гас и нафту могле би да изазову глобални колапс

Заменик руског премијера Александар Новак каже да би глобална тржишта нафте и природног гаса могла да доживе колапс у случају увођења санкција руском енергетском сектору.

Новак је такође упозорио да би евенруални ембарго изазвао непредвидиви скок цена енергената, преноси Ројтерс.

У обраћању у Доњем дому руског парламента, Новак је оценио да је забрана гасовода Северни ток 2 према Немачкој апсурдна, да је несхватљива са аспекта енергетске равнотеже и да ће подгрејати инфлацију.

Новак је, како преноси агенција Тас, такође рекао да САД покушавају да кривицу за поскупљење горива пребаце на Русију, истичући да Москва нема никакве везе са том ситуацијом.

"Забрана испорука руске нафте и нафтних деривата коју су објавиле САД један од разлога поскупљења горива. У САД су од почетка године цене горива порасле за 19 одсто. Међутим, удео Америке као увозника руских енергента износи само три одсто", додао је Новак.

Потпредседник руске владе је поновио да Русија никада није користила енергенте као оружје и да је поуздан снабдевач светских тржишта дуги низ деценија.

"Чак и сада, упркос најтежој геополитичкој ситуацији, настављамо да испоручујемо гас европским потрошачима у складу са њиховим захтевима и уговорима, при чему користимо украјински систем за пренос гаса у складу са уговором до 2024", закључио је Новак, наводи Тас.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво