Читај ми!

Бугарски "мигови" лете у Пољску и Румунију

Бугарска пронашла решење за ремонт "мигова", пошто се испоставило да ескадрила наручених вишенаменских авиона Ф-16 у ту државу неће стићи пре 2030. године. Авиони Миг-21 биће ремонтовани у Румунији, док посебна радна група прави план о модернизацији летелица Миг-29 у Пољској.

Оштра полемика између премијера Кирила Петкова и председника Румена Радева, око ремонта и модернизације ловачке авијације, окончана је у среду пошто су медији у Румунији и Пољској објавили да ће бугарски "мигови" бити поправљени у те две државе.

Радев и Петков су се вербално сукобили око идеје председника да "мигови", посредно, буду ремонтовани у Русији, али је премијер тај план назвао апсурдним, упозоривши да ће Москви усред рата у Украјини, на тај начин, бити исплаћени милиони евра.

У суштини, Румуни ће бугарске "мигове" (Миг-21) модернизовати у сарадњи са Израелцима на начин на који је продужен век трајања око 30 "мигова" који се још налазе у наоружању ратног ваздухопловства ове државе.

Румунија ће последње "мигове" расходовати чим из Норвешке стигну половни вишенаменски авиони Ф-16. Авиони Миг-21 биће ремонтовани у компанији Аеростар у Бакауу, али још није познато колико ће коштати ремонт бугарских авиона.

Најава ремонта бугарских авиона у Румунији уследила је свега десетак дана после удеса румунског "мига-21", који се срушио током тренажног лета из још увек необјашњених разлога.

Румунски "мигови", модернизовани у сарадњи са израелском компанијом Елбит носе ознаку Миг-21 "ЛанцеР".

Радев је, истовремено, најавио да је после разговора са пољским председником Анджејом Дудом договорено формирање радне групе која ће дефинисати услове модернизације "мигова" М-29.

Бугарска има укупно 16 авиона Миг-29, али су тамошњи пилоти прошле године тврдили да је само шест било оперативно. Током јесени, руске компаније су Бугарима испоручиле контингент резервних делова.

Бугарски премијер је, током америчке акције скупљања појачања за украјинско ратно ваздухопловство, одбацио могућност да Софија пошаље авионе у Украјину, наводећи да тренутно нема на располагању довољно исправних летелица ни за одбрану сопственог ваздушног простора.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво