Читај ми!

Џонсонов говор о Брегзиту и Украјини изазвао "рат" на интернету, салве критика европских званичника

Уочи европске турнеје америчког председника Џозефа Бајдена чији је циљ потцртавање евро-атлантског јединства пред руском агресијом у Украјини, британски премијер Борис Џонсон изазвао је својим говором рат на европским друштвеним мрежама.

Британски премијер Борис Џонсон изузетно емотивно доживљава руску агресију на Украјину и очајнички жели да посети Кијев. Тако је један од званичника британске владе покушао медијима да објасни део Џонсоновог говора током викенда на конвенцији Конзервативне странке у Блекпулу, који је изазвао салве критика.

"Ово је прекретница за цео свет. Ово је тренутак избора. Избора између слободе и репресије. Знам да има оних у свету, чак и међу владама на Западу, који се позивају на реал-политику и тврде да би нам било боље да се нагодимо са тиранијом. Сматрам да дубоко греше и да би сваки покушај поновне нормализације односа са Путином после овога, као што смо учинили 2014. године, било понављање истоветне грешке. Зато Путин не сме да успе. Знам да наш народ, као и народ у Украјини, инстинктивно бира слободу. Могу вам дати пример из скоре прошлости. Када су Британци у великом броју гласали за Брегзит, то није било зато што су непријатељски расположени према странцима, већ зато што су желели да буду слободни да раде другачије и желели да земља сама управља собом", изјавио је британски премијер Борис Џонсон.

Увредљиво и без доброг укуса, како за Британце, тако и за Украјинце, коментаришу Лабуристи. Штетно за државничке стандарде, поручује председавајући парламентарног одбора за одбрану, конзервативац Тобајас Елвуд.

Од премијера се дистанцирао и његов министар финансија Риши Сунак, истакавши да се Брегзит и обрана Украјине "не могу довести у директну везу". Скоро да нема европског званичника, који није на друштвеним мрежама критиковао Џонсона.

Бивши координатор за Брегзит у Европском парламенту Ги Ферховштат је можда био најоштрији, назвавши говор "сулудим". На то су му Џонсонови следбеници на Твитеру одговорили да је Европска унија "морално посрнула, јер је уплатила 16 милијарди долара на Путинов рачун у замену за фосилна горива од почетка рата у Украјини".

За то време британски парламент саопштава да се под санкцијама налази хиљаду руских држављана, а министар одбране Бен Валас у Пољској је са колегом Маријушом Блашчаком најавио размештање британског система противваздушне одбране "Небеска сабља", којим ће за сада управљати стотину британских војника.

"То је наша најновија противваздушна одбрамбена ракета средњег домета, која је у стању да погоди тениску лоптицу брзином звука. То је систем, који је Пољска одлучила да развија заједно са нама и користи у будућности", каже британски министар одбране Бен Валас.

Одлука Лондона одговор је на недавни руски ракетни напад на војну базу Јаворив на западу Украјине.

"Надам се да ово шаље поруку Кремљу да не треба ни за тренутак да сумња да ћемо заједнички бранити наше вредности и наше пријатеље каква је Пољска од било какве даље агресије", додаје Валас.

Такав је став Лондона уочи посете америчког председника Џозефа Бајдена Европи, која ће кулминирати самитом НАТО-а и европских лидера, али његовом посетом Пољској. 

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво