Читај ми!

Генерал-мајор у пензији Божидар Форца: Ни Москви ни Кијеву не одговара да сукоб дуго траје

Некадашњи начелник Управе за стретeгијско планирање Војске Србије, генерал-мајор у пензији Божидар Форца, оценио је за Први програма Радио Београда, да се стиче утисак да се акција оружаних снага Русије у Украјини не одвија темпом који је замишљен, иако званична Москва тврди супротно.

Божидар Форца је у емисији "Магазин на Првом" истакао да је тешко рећи да ли је планирано да руске операције у Украјини трају већ четврту недељу, али је за претпоставити да Москви не одговара дуготрајно ратовање, односно да јој је битно да сопствени циљ оствари што пре.

Исто би, каже, требало да важи и за Украјину којој није у интересу да страда народ, да се уништавају материјална средства, инфраструктура.

Делотворност и ефикасност употребе оружаних снага Русије генерал-мајор Форца илустровао је податком о броју уништених авиона, тенкова и других војних циљева украјинске војске. Такође и и логистичким потенцијалом који је руској армији потребан за наставак операције.

У том контексту акцентовао је морал, као значајан фактор који је увек обрнуто пропорционалан дужини трајања војне операције, броју страдалих и другим чиниоцима који не морају бити само војне природе.

Који је циљ Москве

"Да би се објаснили разлози који отежавају напредовање руских трупа морам бити познато и који је циљ Москве", истиче Форца.

Када је реч о Кијеву, који је практично опкољен од руске армије, каже  да су то до сада много пута показале и теорија и пракса, да се град не напада копненим снагама.

"Град се опколи и чека се предаја. Русији није проблем да зауме Кијев тако што ће га сравнити са земљом, за то има снаге, али то није циљ Москве", наводи Форца.

Начин ратовања који користи Руска Федерација познат је преко 30 година. Теоријски су га развили и СССР и САД, то је тзв. ваздушно-копнена битка која је после мењала начин.

Суштина је, објашњава, да је противник побеђен онда када је убеђен. Прецизира да то практично значи да противника "када хоћеш војно да га убедиш, гранатираш са безбедне дистанце".

Указује да је изненађујуће да су Руси са оваквом копненом офанзивом кренули, јер она сама по себи подразумева губитке, без обзира на супериорност у људству и техници.

Примарни ракетни системи

Некадашњи начелник Управе за стратегијско планирање Војске Србије наглашава да руска армија у Украјини примарно користи ракетне системе, користи их за дејства по војним објектима, магацинима, аеродомима.

Додаје и да Руска Федерација има најјачу авијацију на свету и има неопходан примат у ваздушном простору који спречава гадјање руских копнених снага.

Форца каже да Пољска стално врши притисак НАТО да Украјини испоручи авионе, па и да НАТО уђе у Украјину ида то представља опасност и отвара могућност изградње Кијевског зида - пандана Берлинском, што може, јер је, сматра, све могуће, да буде испровоцирано.

"Тешко је проценити на какав отпор руске оружане снаге наилазе у Украјини. Много је проблема са којима се суочавају руске оружане снаге,  али је за претпоставити да се на ратишту сукобљавају украјинска герила и много надмоћнији руски противник", сматра он.

Крај операције - "када циљ буде остварен" 

Наводи да је наоружавање једне од страна у сукобу мимо Савета безбедности, такође вид агресије. У том смислу, каже да је и свако наоружање и опрема коју запад доставља Украјини, легитиман циљ руске армије, што је и Владимир Путин јавно рекао.

Тешко је, констатује Форца, предвидети како ће се даље развијати ситуација у Украјини. Бројни фактори на то утичу.

У том смислу, Форца, напомиње да је склон да поверује Путиновим речима који је рекао да ће се операција у Украјини завршити "када циљ буде остварен".

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво