Читај ми!

Бајден назвао руског председника ратним злочинцем; Путин: Операција иде по плану

Двадесет први дан рата у Украјини. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да су "неке од формулација споразума са Украјином близу договора", а из Кремља поручују да би статус Украјине, попут оног који имају Аустрија и Шведска, био сматран компромисом. Кијев тражи безбедносне гаранције од савезника. Зеленски се обраћа Америчком конгресу и тражи војну помоћ и нове санкције за Русију. Међународни суд правде наложио Москви да обустави војне акције. Украјину је досад напустило готово три милиона људи. Бајден назвао Путина ратним злочинцем.

Премијери Пољске, Чешке и Словеније – Матеуш Моравјецки, Петр Фијала и Јанез Јанша – допутовали су возом у Кијев, у прву посету страних лидера Украјини откако је Русија отпочела војну операцију.

Руско-украјински преговори биће настављени данас, саопштио је у уторак саветник шефа кабинета украјинског председника Михаил Подољак.

Подољак је истакао да постоје фундаменталне противречности у ставовима руске и украјинске делегације на разговорима, али да постоји и могућност компромиса.

Савет Европске уније одлучио је да уведе четврти пакет рестриктивних мера и санкционише још 15 појединаца и девет компанија из Русије, чиме се број санкционисаних због подривања суверенитета и територијалног интегритета Украјине попео на 877 појединаца и 62 компаније и институције. 

С друге стране, Русија је увела санкције председнику САД Џозефу Бајдену, америчком државном секретару Ентонију Блинкену, секретару за одбрану Лојду Остину и другим америчким званичницима, саопштило је руско Министарство спољних послова.

Такође, Русија је званично напустила Савет Европе, док Министарство спољних послова обећава да такав потез неће утицати на права и слободе грађана Русије. 

Председник Украјине Володимир Зеленски рекао је у уторак да је Кијеву већ стављено до знања да "политика отворених врата" НАТО савеза не важи за Украјину.

Зеленски тврди да је близу стотину деце погинуло током рата који је уследио након руске инвазије на Украјину.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара