Читај ми!

Рат у Украјини и британска спољна политика – Лиз Трас као нова “гвоздена лејди”

Са 400 милиона фунти помоћи за Украјину, слањем противтенковског и противавионског наоружања и опреме, као и огромним дипломатским замајцем, Британија је у епицентру Коалиције за подршку Украјини. У року од 24 сата 40.000 Британаца пријавило се да угости украјинске избеглице. То је велики контраст у односу на прошли месец када је премијеру Џонсону претило гласање о неповерењу због бројних владиних кршења прописа у време пандемијских рестрикција.

Шефица британске дипломатије Лиз Трас је до руског напада на Украјину била доживљена као најозбиљнији потенцијални наследник Бориса Џонсона.

Она је у врху Конзервативне странке последњих 12 година. Била је министарка у свим владама од Камерона до Џонсона. До места прве шефице дипломатије из редова конзервативаца пела се полако, уз пар афера. Узор јој је Маргарет Тачер.

Жели да је виде као нову "Гвоздену лејди". Десет дана пред руски напад на Украјину, њена реторика била је тачеровска.

"Нама је јасно да је Русија агресор пошто је дуж украјинске границе нагомилала стотину хиљада војника. Они морају да деескалирају, јер ће инвазија на Украјину скупо коштати Русију. Осим трошкова дуготрајног рата, биће ту и оштре санкције чија ће мете бити олигарси и компаније", каже шефица британске дипломатије Лиз Трас.

Сведоци смо да ово није била пука реторика. Овако је изгледао тренутак 24. фебруара када је министарка Трас позвала руског амбасадора у Лондону Андреја Кељина. Руски напад окарактерисала је као ничим изазвану агресију, која је од Москве направила међународног парију. Руска страна њене изјаве не одобрава, али их помно прати.

"Једини разлог што руски новинари и даље раде у Британији је страховање Лондона да би Би-Би-Си могао да се нађе на мети забране у Русији, јер игра нимало занемариву улогу у подривању њене стабилности и безбедности. Нисам то измислила, већ то произлази из изјава британске министарке спољних послова госпође Трас", истиче портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова. 

Председник Русије Владимир Путин рекао је да је било несмотрених изјава, као "када се министарка спољних послова Велике Британије излетела и рекла да ће се НАТО укључити у сукоб".

"Морали смо одмах да подигнемо степен наше нуклеарне одбрамбене готовости", казао је Путин.

Ове недеље прва жена Форин офиса представила се америчком естаблишменту говором у престижном Атлантском савету. 

"Он је потресао глобалну безбедносну структуру. Инвазија на Украјину променила је парадигму на сличан начин као 11. септембар. Начин на који одговарамо данас, поставиће основе за ову нову еру", изјавила је Трасова.

Најпопуларнија политичарка торијеваца

Министарка Трас тренутно је најпопуларнија политичарка Конзервативне странке. Подржава је 82 одсто чланства. Међутим, како примећују аналитичари у Лондону, ратови у жижу стављају премијере.

"Ово је тренутак да пријатељи Украјине формирају коалицију за пружање хуманитарне, економске и одбрамбено-војне подршке како бисмо обезбедили Путинов неуспех", изјавио је британски премијер Борис Џонсон.

Пре неколико недеља политичка каријера Бориса Џонсона висила је о концу. Украјинска криза драматично је преокренула његов положај поставивши га у центар између Вашингтона и Европске уније.

Историјски тренутак када се украјински председник Зеленски обратио британском парламенту, уверио је јавност, али и владајуће конзервативце, да није време за смену премијера, већ за дипломатски тандем Џонсон–Трас.

Туристи изузетно ретко могу да виде Форин офис и улицу Даунинг које дели само један зид, али за Лиз Трас у светлу украјинске кризе тај зид није лако прескочити.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво